Zakon o radu od Srbije pravi zemlju siromaštva

0

Sindikat novinara smatra da zakon o radu štiti poslodavce
 

Predloženim zakonom, kako Sindikat novinara Srbije ocenjuje, brani se isključivo interes poslodavaca što je i razlog da se dokument usvoji po hitnom postupku.

 

Sindikat novinara Srbije (SINOS) navodi da je reč o jednom od najvažnijih sistemskih zakona koji se odnosi na zaposlene, te da su izostankom javne rasprave prekršeni Zakon o državnoj upravi i Poslovnik o radu Vlade Srbije.

 

Sindikat novinara Srbije posbno upozorava da bi, prema najavama vlasti, u Skupštinu Srbije uskoro trebalo da stigne i set medijskih zakona, pisan pod pritiskom moćnog lobija koji okuplja predstavnike krupnog kapitala, politike i dela "medijske elite".

 

"Zahtevamo da se predloženi zakoni vrate u javnu raspravu. U suprotnom, pridružićemo se protestu koji je najavlila Konfederacija slobodnih sindikata", navodi Sindikat.

 

Pripremu ovih zakona, kako navodi Sindikat, obeležila je serija nedemokratskih, diskriminatorskih i skandaloznih poteza o čemu je Sindikat novinara Srbije dosledno obavetavao Vladu Srbije, Evropsku komisiju, OEBS, Svetsku i Evropsku federaciju novinara i javnost.

 

Sindikat novinara podsećamo da predloženi medijski zakoni predviđaju da se država odmah povuče iz medija.

 

U saopštenju se takođe dodaje da se SINOS oštro protivi tome s obzirom na katastrofalne posledice dosadašnjih privatizacija.

 

"U privatnim medijima Srbije ne postoje sindikati, nema socijalnog dijaloga ni kolektivnih ugovora. Doslednom primenom predloženog zakona o radu i seta medijskih zakona tek začeti sindikalizam u medijima biće zatrt a uplašeni, ućutkani, osiromašeni i radno pravo nezaštićeni novinari biće podložni cenzuri i još viš, autocenzuri", ocenjuje Sindikat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here