Zajedno slaviti i poštovati post

0

Na inicijativu protojereja Bratislava Božovića iz Štutgarta i u organizaciji Saveza srpskih udruženja Nemačke, u prostorijama parohijskog doma na zadušni dan održan je sastanak predstavnika klubova Saveza koji pripadaju virtemberškoj parohiji.
Cilj sastanka bio je da se postigne bolja međusobna koordinacija klubova i udruženja, kao i da se velike proslave ne održavaju na zadušne dane i u vreme vaskršnjeg posta.

Uz zastavu Srbije i zastava RS
Mića Ćetković, šef predstavništva Republike Srpske u Štutgartu i predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke je zamolio da se istakne i zastava Republike Srpske kad se ističe zastava Republike Srbije. Učesnici sastanka su se složili sa tom idejom i dogovoreno je da šef predstavništva Republike Srpske nabavi zastave za srpske klubove i udruženja.

Dve manifestacije
Učesnici su se složili da bi trebalo održati dve manifestacije posvećene stogodišnjici Prvog svetskog rata. Jedna bi bila za našu mlađu populaciju, a druga za Nemačku i sve ostale koje žive u Štutgartu i okolini.

Sveštenik Bratislav Božović je izrazio zadovoljstvo što predstavnici klubova i udruženja poslednjih godina poštuju mnoge velike crkvene praznike i posebno što ne organizuju manifestacije na zadušne dane što doskora nije bio slučaj. On je izrazio nadu da će tako biti i za vreme vaskršnjeg posta. Protojerej Božović pozvao je predstavnike klubova i udruženja da budu primer pre svega svojoj deci, a potom će biti primer i ostalima.
-Ne smemo dozvoliti da našoj deci uzor budu ulica ili neke druge strane stvari, već naše tri najvažnije – jezik, pismo i vera – kazao je Božović.
On je zamolio predstavnike klubova da kad su posni dani i kada je neka proslava da se toga dana služi i posna hrana. Pozvao je predstavnike klubova da organizuje duhovne večeri sa sveštenicima koji će svome narodu objasniti sve vezano za svoju veru.
Sveštenik je takođe zamolio predstavnike klubova iz Štutgarta sa okolinom da bolje među sobom koordiniraju i da izbegavaju da velike proslave klubova budu u isto vreme, kao što je nedavno bilo Štutgartu – tri velike manifestacije za jedno veče. To nije dobro ni za same klubove kojima se osipa publika, ali ni za sveštenike jer ne mogu da stignu na više mesta. Božović je ponudio, što su učesnici sastanka prihvatili, da crkva bude saborno mesto koje će prikupljati informacije i termine klubova i udruženja i stavljati ih na sajt štutgartske crkvene internet stranice.
Dogovoreno je da se o ovoj temi nastavi da govori i da se usklade interesi raznih udruženja. Naredni sastanak je zakazan za 13. maja.
 

Ucesnici
Pored predstavnika Dukata, "Svetog Save", Morave i Sloge, sastanku su prisustvovali i članovi Nove generacije iz Šorndorfa, članovi hrišćanske zajednice Radosti moja, Srpske akademske mreže "Nikola Tesla" i predstavnici Crkvenog odbora našeg hrama (svi iz Štutgarta).
Uprava društva "Sveti Sava" iz Gepingena se izvinila što ne može da prisustvuje sastanku, a pozivu se nisu odazvali predstavnici klubova Srpsko jedinstvo iz Ludvigzburga, Kozara iz Štutgarta, Srpski kulturni centar iz Hajlbrona, "Karađorđevići" iz Rojtlingena, Srpski kulturni centar Zindelfingen i Bratstvo iz Vajblingena.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here