Zajedno do EU i trajnog mira

0

Prvi trojni susret od izbijanja rata: Haris Silajdžić, Abdulah Gul i Boris Tadić

 

Na sastanku, koji posmatraèi ocenjuju kao istorijski, usvojena je zajednièka Deklaracija u okviru koje su dogovoreni principi usmereni na jaèanje bezbednosti i saradnje u regionu.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, po završteku samita, poruèio da je zajednički interes tri zemlje članstvo u EU i izrazio uverenje da samit predstavlja novi početak. Tadić je istakao da Srbija neće učiniti nijedan korak u pravcu destabilizacije BiH, niti dovodi u pitanje njene granice i integritet.

– Sve što je legitimna odluka institucija BiH, predstavnika sva tri naroda, apsoultno je prihvatljivo za Srbiju. Time maniefestujemo principijen stav da se Srbija, kao dobar sused BiH, ne meša u unutrašnje stvari susedne, prijateljske zemlje – poručio je Tadić.

 

Radmanović: Deklaracija nevažeća

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je ocenio da istanbulska deklaracija neće doprineti stabilnosti BiH niti dobrosusedskim osnosima sa Srbijom, poručujući da će odbiti "Istanbulsku deklaraciju" ako se o njoj bude raspravljalo u Predsedništvu BiH.

 

Radmanović je naglasio da je Silajdžić prekršio Ustav BiH, jer je bio u nezvaničnoj poseti Istambulu pa nije mogao da prihvati nikakav dokument u ime BiH.

Tadić je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u istoriji i istakao da dve zemlje u oblasti ekonomije imaju strateške planove. On se nada da će Srbija i Turska biti u stanju da zajedno izgrade put od Beograda do Crne Gore, koji će proći kroz Sandžak i Srbiju, preko Višegrada, povezati sa BiH.

Prvi čovek Turske Abdulah Gul poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su trilateralni sastanci i prijateljski odnos tri zemlje važni za budućnost, mir, prosperitet i zajedničku evropsku viziju Balkana. On je, kao dobar korak, ocenio imenovanje ambasadora BiH u Srbiji, kao i usvajanje deklaracije kojom je parlament Srbije osudio genocid u Srebrenici.

 

Pripreme za Madrid

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je trilateralni sastanak u Istambulu pre vezan za pripremu madridskog skupa i eventualno zajedničke deklaracije nego što može uticati na zapadno-balkansku stabilnost.

– Reč je o tome da se u Madridu usvoji neka deklaracija, koju bi prihvatile sve strane – rekao je Janjić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić je izrazio zadovoljstvo što mu je predsednik Srbije u Istanbulu naglasio da Srbija nikada neće preduzeti ništa što bi pričinilo štetu integritetu i suverenitetu BiH. On se istovremeno zahavlio Beogradu i Ankari na podršci koju daju BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO, što je, uz članstvo u EU, strateški cilj BiH.

U Istanbulskoj deklaraciji se navodi da će članovi Predsedništva BiH Silajdić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić uskoro posetiti Beograd, dok će Tadić i turski premijer Redžep Tajip Erdogan posetiti Srebrenicu na 15. godišnjicu obeležavanja stradanja Bošnjaka.

Postignut je dogovor da se u naredne dve godine održe trilateralni sastanci u svakoj od tri zemlje, a Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu.

 

Sastanak u Istanbulu bio je prvi susret predstavnika Srbije, Turske i BiH na najvišem nivou, od izbijanja oružanih sukoba u BiH počèetkom devedesetih godina prošlog veka.
 

Pomirenje Tadića i Silajdžića

Politièki analitièar Dejan Vuk Stanković je istakao da dogovor u Istanbulu pokazuje da neće biti nametanja nikakvih rešenja bez dogovora tri naroda koji žive u BiH, kada je reč o redefinisanju ustava BiH. Takođe, poruka koja je danas poslata iz Istanbula znači i da negativne poruke iz prošlosti koje je Silajdžić nedavno uputio Tadiću, na skupu u Mostaru, treba da ostanu u prošlosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here