Lična arhiva
Oduševili publiku: Domaćini i gosti zajedno na bini

Folkloraši dva najbolja evropska kulturno-umetnička društva bečkog “Mokranjca” i Bisera iz pariskog predgrađa Dransi “ukrstili” su svoje umeće i koreografije i priredili publici u Beču veličanstveno veče srpske tradicije, igre i pesme. Zvanično dva najbolja ansambla Evropske smotre srpskog folklora, koja je u maju održana u Beogradu, priredila su u dvorcu Perhtoldsdorf svečani koncert pod nazivom “Putem uspomena”, za koji se tražila karta više. Pred oko 600 gledalaca, zaigralo je više od 350 igrača na bini.

Ovaj događaj bio je kruna višemesečne saradnje dva društva koja dele istu misiju – očuvanje i promociju srpske tradicije kroz igru i pesmu.

Koncert je otvorio prvi ansambl “Mokranjca” koreografijom “Dogodine u Prizrenu” Milorada Runja, inače pobedničkom koreografijom na Smotri u Beogradu. Redom su se zatim smenjivale dečje grupe “Mokranjca” od školice folklora do pionirske grupe.

“Nuntu” igrali i na bis: Prvi ansambl SKC “Stevan Mokranjac”

– Igrači mlađeg uzrasta su pokazali zavidan kvalitet i dokazali da se kod nas dobro radi sa mlađim grupama, da postoji sistemski rad, tako da se svake godine vidi napredak kod naših mlađih grupa – kaže za “Vesti” Saša Božinović, potpredsednik Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac”.

Posle dečjih grupa, na scenu je stupio srednji ansambl domaćina koji se predstavio igrama iz Radojevca.

– To su već formirani igrači koji će za koju godinu zakucati na vrata prvog ansambla – uveren je Božinović.

Za njima su na binu ponovo izašli najbolji – prvi ansambl “Mokranjca” koji se predstavio igrama iz Mačve, pobedničkom koreografijom sa prošlogodišnje Evropske smotre u Novom Sadu i pobrao aplauze brojne publike.

Prvi deo programa zatvorio je pripremni ansambl “Mokranjca” – igrama iz Beograda.

Posle kratke pauze, gosti iz Pariza su otvorili drugi deo koncerta izvođenjem Igara sa Ozrena i pokazali zašto su jedan od najboljih folklornih ansambala Evrope.

U drugom delu publika je uživala u kolopletu igara koje su izveli prvi ansambli Bisera i “Mokranjca”, smenjivale su se koreografije – čuvena “Nunta”, koju izvode igrači “Mokranjca” i koja uvek oduševljava publiku ritmom i jačinom, da bi zatim Biseri izveli koreografiju iz Negotina, čuvenog koreografa Milorada Lonića.

Prvi ansambl “Mokranjaca” izveo je i popularno “Krajište”, u kojem je publika želela da uživa na bis, pa su im igrači sa radošću ispunili želju.

Pred kraj programa dodeljeni su i pokloni, a tačku na svečani koncert stavio je ansambl Bisera igrama iz Crne Trave.

Koncertu su prisustvovali i predstavnici drugih društava iz Austrije, poput KSD Bambi, KUD Jedinstvo, kao i članovi KUD “Čajavec” iz Banjaluke, Folklornog ansambla Vila iz Novog Sada.

Božinović je pozdravio igrače, goste, brojnu publiku, uveren da su uživali u bogatstvu srpskog narodnog stvaralaštva.

– Po mišljenu svih u sali, ovo je sigurno jedan od najkvalitetnijih koncerata ikad u Beču, a najposećeniji koncert “Mokranjca” u prethodnih nekoliko godina. Izvedeno je 15 koreografija, od toga devet vrhunskih, pet je izveo prvi ansambl “Mokranjca”, četiri Biseri, ostalo naše dečje grupe – s ponosom navodi Božinović.

Goran Jablanović, predsednik Bisera ističe da je i do sada znao da je “Mokranjac” vrhunski igrački ansambl, a da se sada uverio da su članovi tog kluba i pravi domaćini koji su ih ugostili kao istinske prijatelje, te da im je boravak u Beču pričinio veliko zadovoljstvo.

Cveće za gošću: Saša Božinović i Silvija Janković

Pravi spektakl

Koncertu je prisustvovala i Silvija Janković, predsednica Pete bečke opštine, koja je oduševljena.

– I ranije sam posećivala folklorne koncerte, ali je ovo večeras u dvorcu pokraj Beča bio pravi spektakl. Posebno su me oduševili gosti iz Pariza. Prvi put sam u Beču gledala neki ansambl koji nije iz Austrije – nije krila zadovoljstvo Jankovićeva.

Druženje u centru austrijske prestonice

Obilazak znamenitosti

Božinovićeva priča da je druženje dva ansambla počelo još u petak, kada su gosti iz Pariza došli u Beč. Posle zajedničkog ručka, usledio je obilazak znamenitosti.

Zabava posle koncerta

– Prijatelji iz Pariza su bili smešteni kod domaćina, a mi smo im u petak organizovali zajedničku žurku u našim prostorijama, koja nije potrajala predugo, budući da su igrači, kao pravi profesionalci, morali da se pripreme za koncert. Ali zato smo se posle koncerta svi preselili u prostorije “Mokranjca” gde smo nastavili druženje. Gosti su oko dva sata posle ponoći krenuli za Pariz, do kojeg su putovali 15 sati… Oni su ukupno 30 sati proveli u prevozu da bi uveličali naš koncert. Srećni smo i ponosni što imamo takve drugare i što razvijamo prijateljstvo. Za njihov vrhunski igrački kvalitet smo već znali, jer su oni jedan od retkih ansambala koji su rame uz rame ‘Mokranjcu’. I da su oni pobedili na smotri ne bi bilo nezasluženo”, ne štedi reči hvale Božinović.

On dodaje da je dogovorena uzvratna poseta i da članovi “Mokranjca” sa radošću iščekuju druženje u Parizu.

Među najvećima u dijaspori: Biseri su društvo sa 440 igrača

Vrhunski kvalitet

Božinović zahvaljuje gostima iz Pariza što su im učinili čast i zadovoljstvo i posetili ih u Beču.

– Za vrhunski igrački kvalitet Bisera već smo znali. Oni su jedan od retkih ansambala koji je rame uz rame “Mokranjcu”. I da su oni pobedili na Smotri ne bi bilo nezasluženo. Biseri su veliko društvo sa 440 igrača, jedan su od najvećih ansambala u dijaspori – ne štedi reči hvale Božinović.

Ukazao je i da je koncertu prisustvovala Marina Nikodijević, bivša predsednica Bisera, jedna od najzaslužnijih što je taj klub dostigao današnji nivo. Marina je spojila “Mokranjac” i Bisere, a za svoj predani rad od domaćina je dobila poseban poklon i veliki buket cveća.

Članovi Bisera raspoloženi i posle dugog puta

Emocije i energija

– Imali smo čast da gostujemo kod SKC “Stevan Mokranjac” čiji su nas članovi dočekali raširenih ruku, sa izuzetnim gostoprimstvom koje nas je odmah osvojilo. Organizacija koncerta bila je na visokom nivou, a srdačna dobrodošlica i pažnja domaćina doprineli su tome da se svi osećamo kao deo jedne velike porodice – kaže Goran Jablanović, čelnik Bisera.

On ističe da je zajednički koncert bio prava svečanost folklora.

Očekuju bečlije u Dransiju: Jelena Selić i Goran Jablanović

– Naši ansambli predstavili su bogatstvo srpskih običaja, igara i pesama, donoseći publici u Beču pravi doživljaj kulturnog nasleđa. Publika je srdačno ispratila svaki nastup, a emocije i energija na sceni bile su na vrhuncu. Posebnu zahvalnost dugujemo Miloradu Runju, umetničkom rukovodiocu “Mokranjca” i celokupnoj upravi društva, jer su oni zaslužni za izvanrednu realizaciju ovog gostovanja i predivno iskustvo koje ćemo svi pamtiti. Njihova posvećenost omogućila je da sve protekne u najboljem svetlu i ostavi snažan utisak na sve učesnike. Ovaj susret nije samo bio prilika da predstavimo umetnički rad oba društva, već i da produbimo prijateljstvo koje nas povezuje. Ponosni smo što smo mogli da budemo deo ovako posebnog događaja i radujemo se nastavku saradnje. Zahvaljujemo “Mokranjacu” na izuzetnom gostoprimstvu i nadamo se da ćemo uskoro ponovo imati priliku da zajedno nastupamo i širimo ljubav prema srpskoj kulturnoj baštini.

Jablanović dodaje da Biseri zahvaljuju porodici Milenković na čelu kompanije Elite Coach, najvećem sponzoru društva, koja je omogućila da putuju u udobnom autobusu.

– Takođe želimo da zahvalimo našem potpredsedniku Nenadu Seliću kao i prijatelju Miletu Pantiću koji su prihvatili taj poduhvat da nas bezbedno voze do Beča i nazad. Njihova podrška nam pomaže da nastavimo sa našim radom i dostignućima – navodi čelnik kluba iz Dransija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here