Zaigrala Srbija usred Italije

0

Mladi se vesele posle završetka programa

Iz Austrije su stigla tri: "Delije" iz Kufštajna, "Ostrog" iz Inzbruka i "Jedinstvo" iz Vergla. Iz Nemačke su došli članovi SKU "Karađorđevići" iz Ninberga, dok su Srbe koji žive i rade u Italiji predstavili članovi KUD "Marano" i KUD "Jelek" iz Arzinjana.

 

Uz učešće više od 120 folklorista, više stotina prisutnih Srba koji sa porodicama žive i rade u Italiji, susednoj Austriji i Nemačkoj, barem za jedno veče osećali su se kao u svojoj domovini, a srca su im bila ispunjena zvucima rodnog kraja i radošću koju mogu da prirede samo razigrana mladost neraskidivo vezana sa svojim korenima.

Sa petnaestak spletova igara, članovi ovih kulturno-umetničkih društava, poveli su prisutne na razigrano putovanja od Vojvodine, preko timočkog kraja, Niša, Vranja i Šumadije, sve do Trstenika. Posebno oduševljenje izazvali su dečaci i devojčice, koji su obučeni u narodne nošnje, svojim spretnim koracima, uz taktove poznatih narodnih kola, potvrdili da i pored života i školovanja u inostranstvu, nisu izgubili svoj nacionalni identitet.

Niko srećniji od njega: Nikola Pavlović

Ovoj jedinstvenoj manifestaciji očuvanja i popularizacije srpske kulture i folklora, prisustvovao je i Vladimir Nikolić generalni konzul Srbije u Trstu.

 

On je istakao izuzetan uspeh koji postiže u radu srpska kulturna zajednica "Arzinjano" kao i ogroman značaj italijanske zajednice koja pomaže radu ovog kluba. To potvrđuje i činjenica da su pored određenog broja znatiželjnih Italijana, ovom programu kao počasni gosti prisustvovali članovi "Arzinjana" i "Montorsa".

 

Razigrano: Nastup KUD-a ”Delije” iz Kuštajna

Posle zvaničnog dela programa, do kasno u noć, u Montorsu se čula srpska pesma i veseli uzvici razigranih mladića i devojaka. Sa predivnim uspomenama i željom da se ovakva druženja nastave, već je zakazan naredni susret svih zainteresovanih srpskih klubova za 29. maj, u austrijskom Kufštajnu.
 

Priznanja zaslužnima

Ovom prilikom, posebno priznanje dodeljeno je Nikoli Pavloviću, predsedniku srpske kulturne zajednice "Arzinjano" čiji je višegodišnji naporan rad i vizionarsko sagledavanja značaja očuvanja jedinstva i kulturnog nasleđa naših ljudi na radu u ovom delu Italije, urodilo plodom kroz vrlo uspešan rad ovog društva.

 

Reči pohvale upućene su i Živomiru Iliću, čiji je uspešan rad u KUD "Jelek" privukao veliki broj mladih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here