Zahtevi porodica žrtava predati Hagu

0

Barem su saslušani: Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji na jednom od protesta

 

Delegaciju su juče primili predstavnici Kancelarije Tribunala Andrej Zvezdin i Dejan Mihov, povodom Međunarodnog dan ljudskih prava, saopštilo je Udruženje.

Članovi delegacije su obrazložili zahteve i i zatražili da budu prosleđeni Haškom sudu i Tužilaštvu za ratne zločine.

Oni su iskazali veliko nezadovoljstvo porodica kosmetskih žrtava zbog neprocesuiranja zločina nad Srbima i nealbancima, ukazavši da "pravda, izgleda, jedino nije dostižna kada su stradali Srbi u pitanju".

Predstavnici Tribunala u Beogradu pokazali su veliko razumevanje za žrtve i porodice žrtava kosmetskih Srba i drugih nealbanaca, navedeno je u saopštenju.

Međutim, i ovaj put su ponovili da se mandat tog suda odnosi na period do dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu i da, zbog toga, sve zločine izvršene posle10. juna 1999. godine, a takvih je najveći broj, sud u Hagu neće istraživati.

 

Haradinaj je, kao jedan od vođa albanske terorističke organizacije OVK, optužen pred Haškim tribunalom za zločine počinjene na području Metohije, među kojima su ubistva, okrutno postupanje i silovanje koje su počinili pripadnici jedinice pod njegovom komandom.

Srpsko tužilaštvo Haradinaja tereti da je i lično likvidirao 67, naredio ubistvo najmanje 267 i otmicu više od 400 stotine osoba.

Zahvaljujući zastrašivanjima i likvidaciji više svedoka, sudsko veće Haškog tribunala je u nedostatku dokaza, oslobodilo Haradinaja svih optužbi 3. aprila 2008, a žalbeni postupak je u toku.

Zračak nade za porodice kidnapovanih i ubijenih Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji, kako je saopšteno, moglo bi biti jedino saznanje da je glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc od sudskog veća Tribunala zatražio da bude obnovljen proces protiv Ramuša Haradinaja.

"Ako taj proces bude obnovljen, makar će neko odgovarati za zločine počinjene nad više od 2. 500 kidnapovanih i ubijenih Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji", istaknuto je u saopštenju.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji odlučilo je da se Haškom sudu obrati sa zahtevima među kojim je najvažniji istraga o sudbini 540 Srba i drugih nealbanaca otetih i nestalih u pokrajini čija sudbina ni deset godina po okončanju sukoba nije rasvetljena.

Oni zahtevaju da Haški sud i Tužilaštvo za ratne zločine izvrše pritisak na vlade zemalja da dostave zapisnike o zločinima i dokumentaciju o ekshumacijama na Kosovu i Metohiji od sredine juna 1999. godine, koju su posle odlaska iz pokrajine odneli sa sobom.

To je najsigurniji put, kako je navedeno, da Tužilaštvo dođe do imena počinilaca zločinaca i informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama, zatvorima i tajnim logorima u kojima su držani, mučeni i ubijeni Srbi i drugi nealbanci.

Porodice žrtava zatražile su da što pre budu istražene sve masovne i pojedinačne grobnice na Kosovu i Mmetohiji i severu Albanije, uključujući i famoznu "žutu kuću" koja, bez sumnje, kako se kaže, krije istinu o stravičnim zločinima i trgovini organima otetih i ubijenih Srba.

Pored toga, zahtevaju da budu pronađeni spiskovi sa imenima i prezimenima više od 200 albanskih zločinaca koje je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji predalo najvišim predstavnicima Haškog suda, UNMIK-a i Kfora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here