EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

NATO je Rusiju pretvorio u cilj svoje agresivne politike, a Ukrajinu je Alijansa iskoristila kao antiruski instrument, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je uoči 4. aprila, kada se obeležava 75 godina od osnivanja NATO-a, da vojne isporuke iz zemalja Alijanse u Ukrajinu treba da se vrše ne na dobrovoljnoj, već na obaveznoj osnovi.

– To i jeste potvrda antiruske suštine Alijanse. Drugo – to potvrđuje da Ukrajinu oni koriste kao instrument. Te izjave Stoltenberga su dokaz tih teza o kojima mi odavno govorimo i koje su Natovci često opovrgavali. Taj agresivan blok je usmeren protiv naše zemlje. Postoje tu i druge zemlje, ima i drugih pravaca, ali pre svega je to naša zemlja, koja je njihov cilj – navela je Zaharova.

Podsetila je na organizaciju Saveta NATO-Ukrajina čija je sednica održana na sastanku Severnoatlantskog saveta na nivou šefova diplomatija 3-4. aprila u Briselu.

– Ovaj, ako mogu da kažem, forum je, u stvari, jedino što je Kijev uspeo da postigne od svojih zapadnih sponzora u zamenu za uništenje sopstvene zemlje u antiruskom ludilu. Alijansa je želela da Rusiji nanese strateški poraz, ali je istovremeno uništila Ukrajinu –  istakla je ona.

Komentarišući sednicu u Briselu, obratila je pažnju na to da je zajedno sa Stoltenbergom “tu akciju otkrio” i državni sekretar SAD Entoni Blinken, “tako da niko od takozvanih ravnopravnih partnera u alijansi ne bi posumnjao ko je ovde glavni”.

– To je još još jedno podsećanje da agresivni blok, koji su formirali anglosaksonci pod izgovorom konfrontacije sa SSSR-om, a suštinski sa ciljem održavanja hegemonije Zapada pod američkim vođstvom, nastavlja da i dalje bude instrument za osiguranje pre svega interesa SAD-a, agresivnih i destruktivnih snaga – zaključila je Zaharova.

3 COMMENTS

  1. Destruktivno, opasno ,zalosno za Ukrajinu i njen narod koji se podcinio zapadu i na celu sa pijunom Zelenskim koji sve radi sto mu je naredeno.Rat je poceo 2014 i pripremali su od tada napad na Rusiju.U nadi da Rusija i njene prijeteljske zemlje snanu na kraj zapadnoj hegemoniji.

  2. ДА БРАВО
    ТО ЈЕ ВРЛО ПРЕЦИЗНА ДИЈАГНОЗА
    нато ће ратовати против Русије до последњег украјинца.

    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Amerika ima za krajnji cilj da zasedne na Ruske prirodne resurse – nafta, plin i zdrave vode. Pošto se zapadne rezerve brzo troše oni ne smeju da dozvole da ostanu bez te energije pre Rusije i Kine.Njihovi novi izvori energije, na koje sad užurbano prelazi, ne mogu da konkurišu Ruskom dizelu.Namera im je najpre bila da se Rusija rasparča na nacionalnoj osnovi, kao što su uradili sa Jugoslavijom, i tako zavađenoj i slaboj lako zajaše za vrat.Delimično im je to uspelo sa Ukrajinom, ali takav pristup bi mogao da bude i mač sa dve oštrice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here