Tanjug/AP
Marija Zaharova

Kijevski režim nema pravo da diktira volju UN, a učešće Gutereša na Samitu BRIKS-a predstavlja povod za histeriju Kijeva, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući nezadovoljstvo Kijeva posetom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša samitu BRIKS-a u Kazanju.

– Navodno, on nema pravo tamo da ide, šta da govori i tako dalje. Zašto? S kojim pravom nam govorite da se ne okupljamo, da se ne sastajemo, da ne raspravljamo o pitanjima? Štaviše, diktirate volju Ujedinjenih nacija. U ovom slučaju, Ujedinjene nacije nikome nisu bez pitanja davale niti predavale svoje okrilje, ambleme i simbole. Generalni sekretar je iskoristio mogućnost koja mu se pružila i učestvuje u ovom događaju. Učestvuje u sličnim događajima, sličnim i ovim. Shodno tome, za kijevski režim to je razlog za histeriju – rekla je Zaharova za Sputnjik.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš stigao je u Kazanj kako bi učestvovao na Samitu lidera BRIKS-a. Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Gutereša zbog njegove odluke da ode na samit BRIKS-a i da se uzdrži od učešća na konferenciji o Ukrajini. Ukrajinsko Ministarstvo nazvalo je Guterešov izbor “pogrešnim”, da “ne doprinosi miru” i “podriva reputaciju UN”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here