Ambasada Srbije u Nemačkoj
Tragična opomena: Snežana Janković

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković je saopštila da se posle posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu javljaju “dušebrižnici” iz te zemlje, zabrinuti zbog projekta iskopavanja litijuma.

Ona je, na mreži Iks, ukazala da je sam Šolc istakao da je Nemačkoj stalo da projekat Jadar bude uspešan i posluži kao uzor sličnim projektima.

– Te koji se javljaju i govore da su zabrinuti zbog poštovanja ekoloških standarda po pitanju projekta Jadar, zapravo mnogo više brine partnerstvo i strateška saradnja Srbije i Nemačke – istakla je ambasadorka.

– Taj projekat jedino može i mora biti sproveden uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine. Možda je najbolje citirati kancelara Šolca koji je rekao da je Nemačkoj stalo da on bude uspešan i da posluži kao uzor drugim sličnim projektima u Evropi i svetu – navela je ona.

Dobrodošla je, prema njenim rečima, stručna široka rasprava o tome kako da se sprovede projekat uz najviše standarde i minimalne rizike.

– U dobre namere i brigu “analitičara” s početka teksta možda bismo i poverovali da već svima u Srbiji nije poznato da su njihova najveća briga ipak neka druga pitanja, poput nezavisnog i do zuba naoružanog tzv. Kosova i oslabljene, još bolje nepostojeće suverene i nezavisne Srbije – napisala je ambasadorka Srbije u Nemačkoj i istakla da ih od posledica po životnu sredinu i zdravlje stanovnika mnogo više brine partnerstvo Srbije i Nemačke, koje ih uprkos njihovom životnom zalaganju da do toga ne dođe zateklo nespremne.

Dodala je i da vlast ceni svaki konstruktivni, pa i kritički doprinos društvenoj debati o ovom pitanju, ako je vođen željom za dobrobit Srbije i partnerskim namerama, a ne suprotnim političkim motivima.

– Srbija napreduje i napredovaće, sa litijumom ili bez njega. Sva je prilika da upravo ta činjenica, a ne neka druga, unosi nervozu i smeta dobro poznatim adresama – navela je ona u objavi na mreži Iks.

Ekspertski rad

Ambasadorka Janković je napisala na mreži Iks da je saradnja srpskih, nemačkih i institucija EU, uz učešće najboljih eksperata, ono što vodi uspešnom i bezbednom sprovođenju ovog projekta, uz pažljive procene Vlade Srbije o svakom koraku na tom putu, napisala je Jankovićeva.

11 COMMENTS

  1. Pa sto taj projekat ne sprovedu u Nemackoj koja je bogatija litijumom nego Srbija? Kad je vec tako u vezi sa najvecim standardima kopanja litijuma? Pusti ti Kosovo na miru. AV poltika KiM-a je jasna svakom detetu u Srbiji- osim onome ko takvu politiku sprovodi – a to si ti i tvoji sefovi.

  2. Boze dali su pare i polozaji pojedinim ljudima oduzele i to malo pameti sto je imali.Dodji ambassdorka sa solcem I zivi u Boru ili njegovoj okolini pa ces videti sta je taj bajni projekat.koji nadam se Srbi nece dozvoliti ni po koju cenu.Ambasadorka. Srbije Koja umesto da brine za svoju zemlju I njenu prirodu brine za solca I cistu nemacku Koja iskompleksirana osoba!!!!

  3. Koliko znam da kopaju i po Nemackoj, samo niste informisani.
    Rusi vade naftu u Vojvodini, braca Kinezi zatrovase pola balkana i odnesose sve zlata, a na Kopaoniku se grade neboderi…O tome se ipak cuti, nikome ne smeta.
    Na kraju krajeva ako si prodao zemlju Rio Tintu pre 20 godina, onda nemas sta kukati, jer je to isto kao i kada alkoholicar popije i na uzivanja potrosi ocevinu..

    • Неће моћи.
      Прво Рио Тинто по сопственим изјавама није још увек добио права да копа, што јеси министарство потврдило, тако да је лаж да је земља продата Рио Тинту.
      Ти њихови мафијашки договори, нису обавезујући ако ако народ каже не.
      Какав дефетизам и немоћ у твојим речима, па ако смо грешили до сада и дозвољавали свашта, да наставимо још горе?
      Ако и алкохоличар пије то није разлог да изврши самоубиство. Прави родитељ увек воли своје дете, и осећа бол, и без обзира на његове грехе увек му жели добро.
      А људи се коначно буде из пијанства.

    • Ја живим близу рудника, и осећам када се минира.
      Пријатељ ми је рибар на Дунаву…
      Када је Зиђинг преузео, они су флотацијску воду која се годинама скупљала у Мајданпеку и коју наши инжењери намерно нису избацили због тешких метала и хемикалија из процеса, све испумпали у Пек а оно стигло у Дунав.
      Питао сам пријатеља о томе. Те године кад се то десило све низводно од ушћа Пеку у Дунав рибе је месецима било врло мало, по његовом сведочењу, а узводно се ништа није променило.
      И за то нису криви Кинези, већ корумпирана инспекција која је и ћутала и ћути и даље. Као да њихова деца не једу рибу.
      А то је био само један случај. А такво испуштање у случају литијума је предвиђено константно током експлоатације.
      Не дао Бог да се то деси, тешко ће остати ишта живо у тим рекама и водама.

  4. ЗАПАД
    ЈЕ ИНАЧЕ ОД ПОВЈЕРЕЊА 100%
    Имамо Р1244УН
    ПОТПИСАО И ЗАПАД
    И ШТА ??????
    албанцима праве државу
    ЗБОГ КОЈИХ ИНТЕРЕСА ???
    ВОЛЕ СРБЕ???

  5. Како Шолца није било срамота да дође у Србију само након 2 месеца од проглашења Срба за једину геноцидну нацију на Свету? И још да се рудари и тако уништи Јадар где су Немци убијали 100 за једног и убили више од 3000 људи октобра 1941? Ти си сроска амбасадорка а не портпарол Шолцов!

  6. Немачка држава, која је одлучујуће допринела уништењу Југославије, спроводи геноцид над Србима већ дуже од сто година. Непрекидно.

  7. Izgleda da kao znak zahvalnosti sto je Nemacka inicirala glasanje u UN protiv Srbije, dolazi poziv za rudarenje Nemcima po Srbiji.Pa ko je bre ovde lud. Isto tako smo uradili sa Izraelom kad je priznao Kosovo.Nemamo mi ni D od diplomatije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here