Zaborav srpska zla kob

0

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije, uz sasluženje eparhijskog sveštenstva, u Sabornom hramu u Trebinju su služili parastos povodom stogodišnjice od pogubljenja 79 Trebinjaca koji su stradali od austrougarske vlasti.
Vladika Grigorije je istakao da se treba sećati onih "koji su bili najbolji među nama, našim precima, nastradalim u pogromu, onih koji su izdržali strašne muke i ostali verni svom narodu i svojoj opredeljenosti za slobodu".
– Naša sećanja bi trebalo oživljavati i podsećati na veliku žrtvu u Prvom ratu koja je nastavljena i u Drugom, pa i na kraju ovog veka čega smo i mi sami svedoci – rekao je vladika Grigorije.
Napominjući da je naš veliki greh zaboravnost, vladika Grigorije je istakao da je Trebinje grad poznat po velikom broju mučenika, ali i grad koji po mnogo čemu nije dostojan svojih predaka, između ostalog, i zbog te zaboravnosti.
Vladika je dodao da nije dobro što nema nikakvog spomen-obeležja za stradale od austrougarske vlasti, te pozvao na zajednički zadatak – da se u skorije vreme podigne spomenik ovim žrtvama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here