Vesti
 POČAST HEROJIMA: Parastos na Trgu patrijarha Pavla

Povodom 7. oktobra Dana oslobođenja opštine Brod na severu Republike Srpske, tokom celog meseca održavaju se različite manifestacije kojim se obeležavaju 32 godine slobode izvojevane u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

SABORNOST: Litija na dan slave grada

Program obuhvata organizaciju 32 različita verska, kulturno-umetnička i sportska događaja, po jedan za svaku godinu života Brođana u slobodi. Sve je počelo projekcijom dokumentarno-istorijskog filma “Svjedok” režisera Denisa Bojića, u kome su neke scene snimane i u Brodu. Nastavilo se centralnim parastosom poginulim i stradalim borcima i civilima na Trgu patrijarha Pavla, ali i pomenima na spomen-obeležjima u mesnim zajednicama brodske opštine.

TRIJUMF: Najuspešniji učesnici ulične trke

Ovo zanimljivo veče organizovala je Narodna biblioteka “Branko Ćopić” iz Broda. U istom prostoru organizovano je i peto Pokrovsko pesničko saborovanje iza koga su stali Crkvena opština Brod i Književni klub Vihor iz Dervente. Na raspisani konkurs za pesme sa duhovnom tematikom stiglo je 130 radova pesnika iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Kosova i Metohije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Nemačke i Rusije. Bila je ovo i prilika za promociju zajedničkog zbornika pesama “Pokrovsko pesničko saborovanje”.

POSEĆENO: Učesnici Pokrovskog pesničkog saborovanja

Jedna od manifestacija je i 17. Oktobarska smotra folklora u organizaciji KUD Liješće iz istoimene mesne zajednice koja je održana u prepunom amfiteatru Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla”. U program Oktobarskih svečanosti slobode u Brodu uključili su se i sportisti, pa je tako održan Međunarodni turnir u malom fudbalu, organizovana je ulična trka osnovaca i srednjoškolaca i Kup takmičenje u borilačkim veštinama.

PESMA I IGRA: KUD Liješće

Prave vrednosti

U Svetosavskom domu u Brodu gostovao je glumac Rajko Vuković sa monodramom “Bog” Matije Bećkovića, a osnovna poruka sa ove dobro posećene kulturne večeri je da se okrenemo Bogu, da počnemo da verujemo u živoga Boga i da se vratimo nekim starim vrednostima.

Stazom na Vučjak

Planinarsko društvo Vučjak organizovalo je planinarski slet, a nekoliko desetina učesnika krenulo je stazama kroz Vučjak iz Dubokovca gde se nalaze kapela i izvor vode posvećeni Svetoj Petki Trnovoj.

Gosti na litiji

U ovom mesecu obeležena je i slava hrama Presvete Bogorodice, koja je i slava grada, a pored liturgije u hramu organizovana je i litija kroz grad. Među učesnicima su bili i gosti iz Grčke koji su bili domaćini siromašnoj deci poginulih boraca i bez jednog ili oba roditelja na njihovom višednevnom oporavku i odmoru u Grčkoj.