FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
Dušan Bajatović

Srbija može biti spokojna, imaće dovoljno gasa, poručuju srpski zvaničnici i poznavaoci energetskih prilika u zemlji i svetu. Za razliku od nas, zapadne zemlje, posebno one koje je Rusija označila “neprijateljskim” strahuju kako će doći do tog energenta, usled neizvesnosti oko novih uslova plaćanja gasa.

Direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović kaže da nema govora da će Srbija ostati bez gasa, jer mi nismo označeni kao “neprijateljska zemlja” Ruske Federacije.

– Mislim da se to nikad neće ni desiti. Trebalo bi da možemo da uspešno rešimo pre svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija do 1. juna dobija gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što je i dogovoreno, a do tada će verovatno biti potpisan i novi desetogodišnji ugovor o dostavljanju gasa. Naglašava i da ukoliko bi neko sada prekinuo isporuke, Srbija bi imala rezerve za narednih 60 dana.

Bajatović je nešto ranije kazao i da građani i industrija ne treba da brinu oko cene gasa, jer se ona do kraja grejne sezone neće menjati.

On je naglasio i da je mala verovatnoća da Bugarska zaustavi protok gasa ka Srbiji, jer je taj energent berzanska roba i ima vrednost novca, a da Rusija transport kroz tu zemlju može da plati kompenzacijom.

– Ne verujem da bi Bugarska mogla da donese takvu političku odluku, jer bi u tom slučaju i Bugari i Mađari ostali bez gasa, tako da bi to bila preteška odluka – ocenio je direktor Srbijagasa, podsetivši da Bugarska i po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz svoju teritoriju jer su Rusi već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je dogovoreno.

I stručnjak za energetiku i urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže za “Vesti” da su ugovori o transportu veoma ozbiljna stvar i da njihovo nepoštovanje sa sobom nosi određene finansijske posledice.

– Kada bi Bugarska zaustavila gas prema Srbiji i dalje, preko Mađarske, ka centralnoj Evropi, to bi bilo ozbiljno kršenje ugovora – ocenila je ona i podsetila da nijedna zemlja i operater transporta nisu nikada obustavili protok ugovorenog gasa.

Komentarišući najnoviji potez predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je poslednjeg dana marta potpisao ukaz o trgovini gasom sa “neprijateljskim zemljama”, što u praksi znači da će zapadne zemlje ovaj energent plaćati rubljama, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenjuje da “rubljizacija” nije usmerena na Srbiju, što je lično i predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio.

– Do 1. juna važi ugovor koji Srbija ima sa Rusima. Sad nas očekuje novi, a nisu male šanse da aranžman ostane isti, jer je Srbija jedna od retkih zemalja koja je pružila podršku Rusiji i nije joj uvela sankcije, što je potvrda prijateljstva – naveo je on za “Vesti”.

Pritisak zbog sankcija

I prema rečima Ljubodraga Savića, opasnost da ostanemo bez gasa ukoliko nam Bugari obustave transport, neće nas puno pogoditi jer postoje druge alternative nabavke gasa, a kako naglašava, to je malo verovatno da se desi jer ne ide naruku ni Bugarima.

– Tu je samo reč o političkom pritisku na Srbiju da uvede sankcije Rusima – kazao je on i dodao da je najskuplja roba ona koje nema, a gasa kako dodaje ima.

Komšije nemaju alternativu

Putnikovićeva naglašava da Bugari trenutno nemaju alternativu za ruski gas, a najavom da će odustati od njega, pre svega žele da pošalju političku poruku.

– Odustajanjem od gasa iz Rusije, posledice po Bugarsku ne bi bile samo trenutne i finansijske već strateške i dugoročne. Zamislite pod kojim uslovima bi onda dobili novi ugovor za gas posle isteka postojećeg – kazala je Putnikovićeva i navela podatak da Bugari godišnje potroše 3,3 milijarde kubnih metara gasa i da naplate veliku tranzitnu taksu za još barem 10.