pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošla godina se završila poplavama na severu Kvinslenda, a 2024. je počela poplavama u Viktoriji. Pomalo neočekivan sled događaja kada se zna da su pre više meseci političari i pojedini naučnici najavljivali da nas čeka vrelo leto i mogući razorni požari.

Umesto toga, delove istočne obale Australije zapljuskuju obilne kiše, a naseljena mesta potapa vodena stihija.

Povodom nadolazećih poplava u Viktoriji oglasio se i savezni premijer Entoni Albaneze, koji je već objavio da će vlada pripremiti paket podrške ugroženom stanovništvu, u iznosu od 50 miliona dolara.

Sam Albaneze je najavio da će se ovih dana zaputiti u pogođene delove Viktorije, kako bi se na licu mesta uverio u težinu situacije i stvorio bolju sliku onoga što se dešava u centralnim predelima ove australijske države.

Govoreći o dešavanjima u Kvinslendu i Viktoriji, premijer nije propustio da pomene klimatske promene, naglasivši da su upravo one glavni uzrok intenziteta vremenskih nepogoda.

– Sve ovo je podsetnik da nam je nauka jasno rekla da klimatske promene znače da će biti više različitih ekstremnih vremenskih pojava i da će one biti intenzivnije. I nažalost, vidimo da se to dešava, uz veliki broj događaja s kojima moramo da se nosimo širom Australije – istakao je Albaneze.

I premijerka Viktorije Džasinta Alan izjavila je će stanovnici predela pogođenih poplavama dobiti neophodnu podršku.

– Mogu da prihvatim i razumem koliko je teško naročito za pojedina domaćinstva u određenim zajednicama koje su već prošle kroz poplave i ostale bez imovine. To je zaista teško iskustvo kroz koje treba proći. Mi zato radimo neverovatno naporno na hitnom oporavku Viktorije i kako bismo pružili najpre ciljanu podršku pojedincima, a zatim i široj zajednici – rekla je Alan.

Darvin na udaru monsuna

Meteorolozi predviđaju da će se danas nad Darvinom i većim delom obale Severne teritorije nadviti prvi monsun ovog leta. Očekuje se jaka kiša u narednim danima, sa najvećom količinom padavina tokom vikenda.

Stručnjaci kažu da bi tokom sledeće nedelje moglo da padne od 300 do 600 mm kiše između obale Kimberlija i zaliva Karpentarija, u zavisnosti od položaja i kretanja monsuna. Kako navode, za sada je prerano govoriti o tome da li bi mogao da se razvije ciklon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here