Za obnovu svetinje više od 85.000 dolara

0

Princeza Katarina Karađorđević i gošće
 

Značajnom jubileju prisustvovale su brojne ugledne zvanice – prinčevski par Karađorđević – princ Aleksandar II i princeza Katarina, vladika istočnoamerički Mitrofan, Milan Milanović, ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, Mirjana Živković, generalni konzul u Konzulatu Republike Srbije u Njujorku, Drina Rajić iz Predstavništva Republike Srpske u Vašingtona, Aleksandar Vlajković, starešina ckrve iz Bostona, Aleksa Mićić, starešina crkve iz Vašingtona, prota Lazar Maksimović, otac vladike Maksima, koji je došao iz Srbije, otac Džejms Kuper iz Crkve Svete trojice i mnogi drugi. Takođe, bilo je gostiju iz Srbije, Francuske, Kalifornije, a veče je vodio Nenad Milinkovic, predsednik crkvenog odbora koji je radio intenzivno na organizaciji svečanosti.

 

Vladika istočnoamerički Mitrofan i levo prota Đokan Majstorović
 

Istorijat crkve

Nenad Milinković, predsednik crkvenog odbora, govorio je o istoriji crkve i okolnostima koje su pratile kupovinu crkve. On je spomenuo tri činioca koja su uticala na kupovinu ovog zdanja – pre svega to što su Srbi u vreme Drugog svetskog rata bili na dobrom glasu, zatim zahvaljujući angažmanu Mihajla Pupina i na kraju, posebno zahvaljujući prijateljstvu vladike Nikolaja Velimirovića i episkopalnog sveštenika Vilijama Maninga.

– Sada, posle toliko godina lepo je videti da su na ovaj skup došli mlađi ljudi – rekao je on i dodao da se sada obnavlja parohijski dom i da se procenjuje da će ovaj posao koštati oko milion dolara. – Ima još mnogo toga što treba obnoviti, a sada smo na pola puta!

U toku večeri goste je zabavljala grupa Frula šou, a na repertoaru je bila i srpska zabavna i tradicionalna muzika koju su izveli Jovana i Boris Lončarević.

Ovo veče imalo je donatorski karakter kako bi se sakupio novac za obnovu parohijskog doma i sakupljeno je više od 85,000 dolara. Pomenimo da je crkva Sveti Sava upisana u Nacionalni američki registar istorijskih zdanja kao važan spomenik u istorijskom razvoju Amerike i ona mora da se održava kako i priliči.

– Bilo je ovo možda najlepše veče do sada – rekao je prota Đokan Majstorović, starešina Sabornog hrama. – Vladala je lepa i dobra atmosfera, a na banketu smo posthumno dali vladičanske gramate bračnom paru Borisu i Mirjani Stepić i bračnom paru Zoranu i Aneti Milković, kao i Miri Luni koja zbog bolesti nije mogla da dođe! – naglasio je.

U pozdravnom govoru prota Majstorović zahvalio se svim gostima na poseti i donacijama rekavši da je sveštenstvo crkve veoma ponosno na pretke koji su kupili ovo prelepo zdanje u centru Njujorka.

 

Donacije od poseta Belom dvoru

Donacije za obnovu crkve dale su i četiri porodice koje su platile po 5.000 dolara za posetu Belom dvoru u Beogradu gde će ih prinčevski par Karađorđević primiti i sprovesti kroz istorijsko zdanje. To su porodice Živorada i Maje Tomić, Đorđa i Dubravke Bursać, Ivana i Nadice Markovčić i Srđana Vukovića.

– Dužnost sledećih generalcija jeste očuvanje ovog dragulja – rekao je.

– Uz božju pomoć i blagoslov Svetog Save, uprkos mnogim iskušenjima i nesrećama, kao što su ratovi u našoj domovini, loše ekonomske situacije uspeli smo da uradimo mnogo na obnovi crkve i susedne zgrade.

On je pozvao mlađe generacije da nastave ovaj poduhvat.

U toku banketa održana je i aukcija stvari Novaka Đokovića – njegove majice koja je prodata za 2.600 Branimiru Krginu i njegovog reketa sa kojim je letos pobedio u Rimu, kada je ceo prihod dao za područja stradala od poplava u našoj zemlji. Ovaj "istorijski" reket prodat je za 2.600 dolara Stivu i Katarini Radaković.

– Jako smo zadovoljni banketom. To je velika stvar za nas i drago nam je što je na banketu bilo više od 180 duša. To je oko 50 odsto više nego prošle godine i to je veliki plus. Narod se dosta odazvao i lepo je što smo sakupili novac u dobrotvorne svrhe – rekao je Nenad Milinković, predsednik crkvenog odbora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here