Tanjug

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot rekao je da će novi izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič pomoći Evropskoj uniji u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Abot je u ekskluzivnom intervjuu za Telegrafi govorio i o odnosima Kosova i Velike Britanije, konačnom sporazumu Kosova i Srbije, procesu provere na Kosovu itd.

Naglasio da je za postizanje konačnog sporazuma dijalog Kosova i Srbije važno da obe strane budu zadovoljne i da je neophodan kompromis, a ne ustupak.

Dodao je da Velika Britanija i Kosovo ostaju veoma bliski saveznici kako naši odnosi jačaju.

– Naravno, uvek ćemo imati posebnu vezu kao rezultat uloge koju je Velika Britanija imala 1999. godine, ali naše prijateljstvo ima više od tog nasleđa. Obe su moderne demokratije koje gledaju u budućnost, tako da je važno da naš odnos sada bude zasnovan na principu modernog rada Britanije sa modernim Kosovom – rekao je Abot.

Kako je dodao, Kosovo će početkom sledeće godine Kosovo ugostiti delegaciju Velike Britanije, a biće to prvi bilateralni razgovori od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

– Oni će pokriti ne samo pitanja kao što su odbrana i bezbednost, već i oblasti kao što su trgovina i investicije. S obzirom na naše zajedničke vrednosti i veze koje je uspostavila kosovska dijaspora u Velikoj Britaniji, mislim da možemo učiniti mnogo više na unapređenju poslovnih i kulturnih veza između naše dve zemlje – dodao je Abot.

Abot je istakao Kosovo je svakako deo regiona koji ostaje ima veliku važnost za Veliku Britaniju.

– Premijer je ove nedelje imenovao novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, ser Stjuarta Piča. Radujem se što će se ser Stjuart udružiti u nastojanjima da odgovori na izazove koje delimo ovde. On donosi mnogo iskustva i znanja na Kosovo i region. U pogledu toga šta to znači za Kosovo, ser Stjuart će moći da podrži dijalog Kosova i Srbije koji vodi EU, kao i pitanja poput ratnih zločina i nestalih osoba i promovisanje inicijative Velike Britanije o seksualnom nasilju u vezi sa sukobom – istakao je Abot.

Komentarišući lokalne izbore na Kosovu, Abot je ocenio da su oba kruga glasanja prošla dobro.

– Lideri partija su brzo i ljubazno prihvatili rezultate, na šta su građani Kosova s pravom ponosni. Za Kosovo sje dobrodošaolo da ima period stabilnosti, sa vladom koja je sposobna da upravlja ceo mandat – dodao je Abot.

Ambasador Velike Britanije dodao je i da ta zemlja podržava Kosovo u borbi protiv nepotizma i korupcije.

– Tokom poslednjih pet godina videli smo kontinuirano poboljšanje kvaliteta ovih procesa i zadovoljan sam što su u ovoj fazi na kraju projekta nominovani kandidati koje su preporučili britanski stručnjaci sa najboljim učinkom – istakao je Abot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here