Đ. Janković
Bez hemije: Domaći slatki, slani i ljuti proizvodi

U Lešnici je četvrtu godinu zaredom održana manifestacija Miholjski susreti sela. Po idealnom, sunčanom danu, kao stvorenom za druženje na otvorenom poseta je bila odlična, a domaćini Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) i MZ Lešnica potrudili su se da za svakoga bude ponešto, što bi se reklo, bilo je svega, za oči, stomak i dušu.

Program je počeo u prepodnevnim satima, a bilo je tu dece iz obdaništa koja su crtala, bojila, raznih sportskih nadmetanja, održana je Parada budućnosti u kojoj su deca predškolskog i školskog uzrasta defilovala zajedno sa roditeljima, igrala su kulturno-umetnička društva, predstavilo se i Udruženje lešničkih privrednika i preduzetnika, priređen je etno-bazar, kao i kulinarsko takmičenje.

Parada budućnosti: Defilovali mališani i njihovi roditelji

Miholjske susrete sela otvorio je gradski menadžer Dejan Stalović koji je rekao da je ovo prilika za druženje “što nam je svima potrebno”, ali i da privrednici pokažu svoj rad, a svi zajedno čuvamo tradiciju. On je naveo i da će lokalna samouprava i ubuduće podržavati ovu i slične manifestacije u gradu, ali i u drugim mestima lozničkog kraja.

Posetioce je dočekao etno-bazar sa bogatom ponudom 40 izlagača, a na štandovima su bili ručni radovi, med, domaća zimnica bez hemije, suvo meso, rakije, vina i voćni sokovi, liciderska srca, bižuterija, igračke i razne rukotvorine. Bili su tu i animatori za najmlađe, štandovi petnaestak lešničkih privrednika, a najbučniji deo manifestacije bilo je kulinarsko takmičenje Kotlićijada gde je kutlače ukrstilo oko 50 ekipa. Jedan od onih koji su od deset ujutru zauzeli startnu poziciju i latili se kutlače je i Dejan Vidaković iz Loznice.

Odlična poseta: U Lešnici nekoliko hiljada posetilaca

– Mi smo ekipa D&D gips enterijeri od četiri člana. U gulašu su svinjsko i juneće meso i jelensko, kao i tajni sastojak koji ne otkrivamo jer ne bi onda bio tajni. Svi su došli da budu prvi, ali je to naše mesto – kazao je on uz širok osmeh pa ponudio porcijom da “probamo i vidimo koliko je to dobro”.

Jedan od izloženih eksponata

Razgovor kod kotlića garantovao je promuklo grlo jer je na sve strane treštala različita muzika, pa se moralo nadvikivati, a na jednog koji kuva, secka i nadgleda kotlić bilo je najmanje pet onih koji “savetuju”, probaju i čekaju kada će da se bace na posao.

Podrška grada: Dejan Stalović

Na etno-bazaru je bilo mirnije i tiše. Na štandu Ljiljane Nikolić različiti ukrasni predmeti, lampe, fenjeri, kućice, bicikli…

Prirodni materijali: Ljiljana Nikolić se posvetila izradi ukrasnih predmeta

– Rodom sam iz Jagodine, a pre nekoliko godina sam se doselila u Loznicu. U penziji sam, imam vremena da se posvetim ovakvim radovima. Nekada sam se bavila tkanjem i vezom, pa sad kreativnu formu održavam na ovaj način. Ovi predmeti su 90 odsto od prirodnih materijala, a ručni rad mi pričinjava zadovoljstvo. Koristim sve što se može naći u prirodi, od lista, šišarke, žira, ili grančice, uz malo papira i kartona, a inspiracija je nepresušna. Ima interesovanja kupaca, moglo bi i više, ali dobro je – kaže ona.

Krije tajni sastojak: Dejan Vidaković

Susreti su završeni odličnim koncertom popularnog pevača Dženana Lončarevića sa kojim je pevala i uživala publika iz Lešnice, Loznice i okolnih mesta. Miholjske susrete sela MZ Lešnica, TOGL i lešnički privrednici organizovali su uz podršku Grada Loznice i pokroviteljstvo Ministarstva za brigu o selu. Ovogodišnji Miholjski susreti će do kraja godine biti organizovani u 1.775 sela u Srbiji, a procena je da će biti uključeno rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca širom naše zemlje koja će ponovo pokazati svu blagodet, bogatstvo i lepotu srpskog sela.

Mesari su ispekli tri svinje od po 180 kilograma

Pečenje brzo planulo

Mnoge je privukao prizor dve svinje na ražnju, pa se čekalo na red da se dođe do ukusnog obroka. Mesari zaduženi za taj deo posla kažu da su ispekli tri svinje od po 180 kilograma i sve su brzo “planule”.

Ponuda i masovnost

Učesnicima i posetiocima se obratila i Snežana Perić, direktorka TOGL, koja je ocenila da su ponuda i masovnost takvi kao da je ovo četrnaesti, a ne tek četvrti put da je Lešnica domaćin ovakvih susreta.

– Cilj je da manifestacija dobije regionalni, a možda i međunarodni karakter – kazala je ona.

Suvi vrganji za pobedu

Pre nego što su posetioci krenuli da prazne kotliće proglašeni su najuspešniji učesnici Kotlićijade. Trijumfovali su domaćini, treće mesto pripalo je bezimenoj ekipi iz Lešnice, drugo Lešničkim dečacima, dok su najbolji gulaš imali Lovci iz Lešnice.

– Tajna našeg pobedničkog gulaša su druženje i prijateljstvo. Kuvali smo četiri sata, a tu je osim mesa divljači, junetina, svinjetina i naša “tajna” suvi vrganji. Ovo je prvi put da smo se takmičili, do sada smo kuvali gulaš samo za posluženje prijatelja i posetilaca. Pobedu posvećujemo našem prijatelju koji više nije sa nama, lovcu Predragu Petroviću. Ovo je mnogo lepa manifestacija i važna je za našu Lešnicu – kazao je Branko Vilotić, glavni kuvar pobedničkog tima.