Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da će u subotu, na Svetog Jovana, predstaviti veoma važan plan za razvoj zemlje i realni rast životnog standarda građana, istakavši da taj program predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027. godine.

– To je plan za narod i razvoj Srbije. Očekujemo da plate budu do 1.400 evra do kraja 2027, gotovo četiri i po puta više nego pre 2012, za samo 15 godina, ne u dinarima, već evrima, ne samo u javnom već i privatnom sektoru. To je ono za šta se borimo – rekao je Vučić i zamolio građane da isprate predstavljenje tog plana za razvoj Srbije na svetog Jovana.

Velike stvari

Važno je, kaže, “samo da pokažemo ljudima šta ćemo da radimo i da zajednički u to uđemo”.

– Da tražimo pomoć i podršku, učešće, da i oni zarade, ali da doprinesu radom, trudom. I onima koji drugačije misle, svima koji drugačije misle da pružimo ruku i pokažemo, ovo je naša zemlja. Nemamo drugu zemlju od Srbije i pozivam sve da se za nju bore. Hajde da se izborimo za nju – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao je da su teške spoljnopolitičke okolnosti i da više svetskih lidera govori da živimo u najteža vremena.

– Za našu zemlju ne mogu da kažem da su to teža vremena od sprovođenja agresije na Srbiju. Ali da li su složenija, u političkom smislu sveobuhvatnija i teža nego bilo koje druge, pa i jesu, važno je da sve zamke političke izbegnemo, a da istovremeno Srbija grabi napred.

Idemo, istakao je, da guramo zemlju napred i zato je napravljen plan.

– Videćete, to nije samo ono što ste mogli da vidite u budžetu. A tu je već impresivno mnogo toga pokriveno za 2024. Videćete šta će biti u budžetu za 2025. i 2026, kakvi su sve projekti. Ne samo za puteve, pruge, domove zdravlja, videćete velike stvari – najavio je predsednik.

U interesu građana

Videćete, kazao je, šta ćemo da radimo u digitalizaciji i onom što je ovde glavna tema veštačka inteligencija, kako je koristiti u interesu građana…

– Govorićemo o penzijama, platama, minimalcima, zaposlenosti, o reindustrijalizaciji, ulaganju u energetski i druge sektore. Da idemo u nove industrijske zone, kako i da ih pravimo, da idemo u integralni i ravnomerni razvoj – kaže predsednik.

Predsednik je kazao da ga brinu pretnje iz Prištine i najave da su spremni da razmatraju ukidanje platnog prometa i zabrane upotrebu dinara. To, kaže, ne samo da zabrinjava Beograd već dovodi u pitanje sve procese normalizacije i dijalog.

-Predstoje najvažniji sastanci zbog svega što očekujemo da će da se dogodi zbog pretnji iz Prištine svom srpskom stanovništvu. Moj posao je da brinem o srpskom stanovništvu i regionalnom miru – kaže Vučić.

On je najavio odlaske na skupove na kojima će biti mnogi evropski lideri, sa kraljem i kraljicom Belgije sam se već video ovde.

– Naše je da gledamo da čuvamo mir i da se pripremamo za nešto što je za nas veliko – istakao je predsednik.

Dodao je da “kakve smo snove sanjali, sad je vreme da ih u naredne tri godine i realizujemo.

EXPO 2027

Aleksandar Vučić je rekao da EXPO 2027. godine znači izgradnju Srbije.

– Kad pričamo o celoj Srbiji, pod EXPO podrazumevamo čitav put, brzu saobraćajnicu da spojimo sa auto-putem do Aranđelovca i da idemo dalje… Za nas je EXPOda izgradimo celu Srbiju, ambulante od Kikinde, Loznice, Vranja, Leskovca… Nije to samo Surčin i centar Beograda, koji će biti novo lice grada. Želimo celu zemlju da izgradimo, zato ćemo o celoj zemlji da govorimo. To su za našu Srbiju neviđena ulaganja, ljudi će reći to je bajka, a ta bajka će postati naša realnost – istakao je on.

Napad u Mitrovici

Povodom eksplozije u Kosovskoj Mitrovici, kaže da se istražuje ko stoji iza toga, a da je sramota za one koji govore da su to uradili Srbi.

– Mi istražujemo i ne bih da izlazim sa zaključcima zbog čega se to desilo, da li je imalo veze sa etničkim napadom na pripadnike srpskog naroda, ili su u pitanju drugi razlozi. Ali verujem da ćemo u kratkom roku znati prirodu napada – rekao je Vučić.

Važni susreti

Predsednik je nakon razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’ Brajanom sa kojim je prošetao u kasnim satima ulicama Davosa, izrazio uverenje da je moguće da dve zemlje u budućnosti izgrade odnose većeg poverenja i saradnje.

– Važni razgovori o budućnosti Srbije, odnosima sa Prištinom i poboljšanju bilateralnih odnosa – napisao je na Instagramu.

Razgovarao je i sa premijerom Belgije Aleksanderom de Kroom i postavio je i sliku na kojoj je u društvu belgijskog kralja Filipa i kraljice Matilde, rekavši da mu je to posebna čast.

– Svet se suočava sa velikim izazovima, a forum u Davosu je najbolje mesto za razmenu iskustava i predloga rešenja za sva globalna pitanja – kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here