pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon dva dana intenzivnih padavina, koje su zabeležene u nedelju i ponedeljak veći broj gradova u Viktoriji je poplavljen.

Biro za meteorologiju izdao je u ponedeljak ujutro upozorenje za loše vremenske prilike za Bendigo, Šeparton, Simor, Kineton, Vodongu i Vangaratu nakon što je ekstremno nevreme zahvatilo delove severne i južne Viktorije tokom nedelje.

– Hitkot u centralnoj Viktoriji pogodilo je zapanjujućih 184 mm kiše u periodu od 24 sata do devet sati ujutro u ponedeljak – rekao je viši meteorolog iz Biroa za meteorologiju Majkl Efron, što je ekvivalentno kiši od oko tri meseca, i dodao da je to dnevni rekord za bilo koji mesec za poslednjih 120 godina.

Redzdejl u blizini pogođen je sa 117 mm kiše u istom periodu, dok je u Ročesteru palo 125 mm kiše, a u Bendigu 92 mm.

Naređenja za evakuaciju su u ponedeljak bila na snazi u gradovima Simor i Ročester, jer voda u reci brzo rasla, dok je stanovnicima Jeja rečeno da je prekasno za odlazak i da moraju da se sklone na najvišu moguću tačku.

Državna služba za vanredne situacije (SES) od nedelje u sedam sati ujutru do ponedeljka u podne je primila više od 1.200 poziva za pomoć, uključujući 38 spasavanja na vodi.

Širom države su zatvoreni putevi, a pogođene su i brojne kuće.

Poplave se očekuju u Vangarati i Šepartonu, na severu države, sredinom nedelje, upozorio je komesar za upravljanje vanrednim situacijama Rik Nudžent.

Očekuje se da će ovogodišnje poplave oboriti rekordne nivoe poplava iz 1993. godine.

Prema rečima državne dežurne službenice SES-a, Loren Devalit sprovedeno je 26 spašavanja od poplava, a reč je bilo o stanovnicima zarobljenim u kućama i vozilima.

– Podstičemo zajednicu da prati vremenske novosti iz Biroa, ali i veb lokaciju VicEmergency i SES kako bi znali koliki je rizik od poplava u njihovom području – istakla je ona.

Komandant SES-a Mark Katel je rekao u ponedeljak da situacija u Ročesteru i Šepartonu zabrinjava i pozvao stanovnike da odmah počnu da se pripremaju za eventualne poplave. Ujedno je pozvao građane da preuzmu adekvatan broj vreća sa peskom kako bi zaštitili svoje kuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here