Tanjug
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 29. i 30. avgusta, a pored Beograda, Makron će posetiti i Novi Sad. Makronova poseta Beogradu dolazi nepunih pet meseci nakon što je u Parizu ugostio predsednika Srbije. Predsednik Francuske stiže u Beograd u zvaničnu posetu, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je u Predsedništvu Srbije.

Dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom, budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita veštačke inteligencije koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Svečani doček

Makron će posetu iskoristiti i da bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Prema programu posete, kako su naveli iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, očekuje se da francuski predsednik sleti na Aerodrom “Nikola Tesla” u četvrtak 29. avgusta oko 18 sati, gde će mu biti priređen doček.

Nakon toga uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija sa vojnim počastima od 18 i 30 sati, dok će 15 minuta kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron imati sastanak.

Nakon toga će od 19.40 uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u Palati Srbija.

Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45, kada su planirane izjave za medije.

Odlazak u Novi Sad

Drugog dana posete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad gde će u 10.30 posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji InGrid-Schneider Electric LLC u Novom Sadu.

Prema programu drugog dana posete, od 15.30 uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika. Oko 15.50 uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024. godine.

Dugoročna korist

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom o sporazumima koji će biti potpisani tokom predstojeće posete Makrona.

– Sa francuskim ambasadorom Košarom o praktičnim pitanjima, značaju ove posete za jačanje odnosa između Srbije i Francuske, kao i o sporazumima koje ćemo potpisati i koji će doneti dugoročnu korist za naše građane – objavio je Vučić posle sastanka na Instragramu.

Drugi dolazak

Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom nedavnih Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati. Predsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron. Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Razgovor sa neimarima

Vučić je obišao gradilište EXPO u Surčinu gde je razgovarao sa radnicima i zahvalio im na trudu da sve bude završeno na vreme. Doneo im je sendviče i jabuke i uživao u razgovoru sa njima.

– Ovi divni ljudi rade i na 40 stepeni vredno i bez prekida u više dnevnih smena. Beskrajno im hvala na trudu i posvećenosti – naveo je na Instagramu i istakao da je srećan što imamo vredne neimare.