Kosovo online

Bivši diplomata Zoran Milivojević izjavio je da je ohrabrujuće što će se dijalog, prvi put od 14. septembra, danas održati na najvišem nivou u Briselu.

Milivojević je za RTS istakao da je reč o oproštajnom susretu Žosepa Borelja, koji je važan i zato što se očekuje donošenje izveštaja koji će biti osnova za nastavak pristupnih pregovora.

Od tog izveštaja, kaže Milivojević, zavisi i učešće Srbije u razvojnom planu EU za Zapadni Balkan koji sa sobom nosi dve milijarde grantova i četiri milijarde povoljnih kredita.

– Od tog izveštaja zavisi i naše učešće u tom razvojnom planu i korišćenje tih sredstava. Za nas je važno, upravo zbog tog izveštaja, da se jasno stavi do znanja da nije krivica srpske strane što nema napretka u dijalogu – rekao je Milivojević.

Ukazuje da i pre samog sastanka može da se kaže da premijer Kosova Aljbin Kurti neće promeniti stav – on očekuje da se implementira Ohridski sporazum, dok naša strana očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, odnosno primenu Briselskog sporazuma iz 2013.

– Za nas je Zajednica srpskih opština prethodno pitanje, to je obaveza iz 2013. i 2015. Dakle i tek kada se to pitanje, kada se Briselski sporazum u potpunosti realizuje, onda možemo razgovarati o nastavku normalizacije u drugim pitanjima. Za prištinsku stranu, za Kurtija je prioritet Ohridski sporazum i on povezuje Zajednicu srpskih opština sa priznanjem – rekao je Milivojević.

Bivši diplomata objašnjava i da Priština želi da se prihvatanjem Ohridskog sporazuma Srbija odrekne “crvenih linija” i defakto prizna Kosovo.

– Onda bi se Zajednica srpskih opština tretirala kao unutrašnje pitanje Kosova u sklopu Ohridskog sporazuma i normalizacije u saglasnosti sa tim – rekao je Milivojević.

Milivojević ne očekuje da će doći do promene u stavu Prištine dok se ne promeni vlast, ali i ističe da Evropska unija i Vašington nemaju nameru da izvrše odlučujući pritisak, i da im se ciljevi podudaraju sa ciljevima Prištine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here