Youtube/Yettel

Češka PPF grupa (PPF) i kompanija Emirates Telecommunication Group (e&) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisale su sporazum prema kojem će e& steći udeo od 50 odsto plus jednu akciju u imovini PPF Telekom grupe (PPF Telekom) u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji, u kojima posluje pod brendom Yettel, kao i Slovačkoj u kojoj posluje pod brendom O2.

Strane u transakciji su se dogovorile da će e& platiti 2,15 milijardi evra unapred na zatvaranju akvizicije 50 odsto udela, plus jednu akciju u PPF Telekomu i dodatne isplatiti do 350 miliona evra u roku od tri godine nakon zatvaranja akvizije, ako PPF Telekom premaši određene finansijske ciljeve. Ovo podleže povratu do 75 miliona evra, ako se takvi finansijski ciljevi ne ostvare, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PPF grupe.

Partneri će zadržati sadašnjeg generalnog direktora PPF Telekoma, Baleša Šarmu, i obezbediti kontinuitet operacija, oslanjajući se na široku stručnost timova PPF Telekoma na svojim tržištima.

Postojeća sredstva PPF Telekoma u Češkoj, uključujući češkog operatera O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) i provajder telekomunikacione infrastrukture CETIN a.s. (CETIN Czech), biće preneta van PPF Telekom grupe i neće biti deo transakcije. PPF će zadržati svoj 100 odsto indirektni udeo u O2 CZ i svoj sadašnji indirektni udeo u CETIN-u Češka, navodi se u saopštenju.

CETIN Group N.V, preko koje će PPF ostati da kontroliše CETIN Czech, preneće sve svoje nečeške filijale na PPF Telekom, odnosno 100 odsto udela u CETIN Bugarskoj EAD, 100 osto udela u CETIN d.o.o. Beograd – Novi Beograd, i 75 odsto udela u TMT Hungari Infra B.V.

Izvršni direktor PPF-a Jirži Šmejc je povodom potpisivanja ugovora o partnerstvu, izjavio: „Kupovna cena do 2,5 milijardi evra, uključujući ugovorne isplate, predstavlja jedan od najvećih poslova ikada za PPF. Ponosan sam kako smo uspeli da povećamo vrednost ove kompanije od njene kupovine“.

O perspektivama saradnje sa e&, Šmejc je dodao: „Verujem da će nam znanje i iskustvo koje PPF ima u regionu, u kombinaciji sa globalnim razmerama našeg partnera, omogućiti da zajednički delimo ambicije za sinergiju i dalji rast.“

Jirži Šmejc je takođe istakao da su telekomunikacijska imovina PPF-a u Češkoj isključena iz posla. Prema njegovim rečima, to nije samo zbog specifičnog položaja domaćeg tržišta, već i zbog planova kompanije da stvore sinergiju između kompanija koje posluju u Češkoj.

Očekuje se da će transakcija biti zatvorena u ili pre prvog kvartala 2024. godine i podleže regulatornim odobrenjima, završetku korporativne reorganizacije, formiranju optimalne i efikasne strukture kapitala unutar perimetra transakcije, određenim administrativnim procedurama i drugim uobičajenim uslovima zatvaranja. Pored toga, transakcija će verovatno biti predmet revizije Uredbe EU o stranim subvencijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here