Vulkanskim pepelom protiv Šešelja

0

Vojislav Šešelj
 

Krasić je na konferenciji za novinare podsetio da je za 20. april bilo najavljeno pojavljivanje Šešelja u sudnici i da je najavu suđenja za četvrtak potrebno samo uslovno prihvatiti, jer je cilj Haškog tribunala da Šešelj što duže ostane zatočen. Po Krasiću, ima nagoveštaja da će se poslednji svedok suda u postupku za ratne zločine protiv Šešelja pojaviti 11. maja i da bi verovatno do kraja maja trebalo da bude doneta odluka da li su ispunjeni uslovi za oslobađajuću presudu.

 

 

Sedam godina kršenja prava

Šef pravnog tima za odbranu predsednika SRS-a je rekao da "Šešelj predstavlja opasnost za one koji žele da unište Srbiju" i da tužilaštvo Tribunala tokom više od sedam godina, koliko se Šešelj nalazi u haškom pritvoru, nije biralo sredstva u kršenju njegovih prava.

 

Krasić je, ukazujući na različite standarde Haškog tribunala, rekao da je Šešelj postupkom za nepoštovanje suda diskriminisan i da je jedino lideru SRS u Haškom tribunalu sve zabranjeno, dok se u isto vreme Ramuš Haradinaj, nekadašnji privremeni pokrajinski premijer na Kosovu i Metohiji i pre toga jedan od komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nalazi na slobodi.

 

Optužbe bez kraja

Protiv Šešelja se vodi proces za zločine protiv čovečnosti i povrede radnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993.

 

Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet, po nalogu Pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

 

Šešelj je 24. jula prošle godine osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i on je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu.

 

Šešelj je 4. februara 2010. po drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here