Vulkanski pepeo pogoršao krizu u Grčkoj

0

Grčka ima dovoljno svog dima i vatre

 

List navodi da je odložen sastanak koji je u Atini trebalo da održe predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi razradili detalje kreditnog sporazuma vrednog 45 milijardi dolara.

 

Odlaganje sastanka dodatno je pojačalo sumnje na finansijskim tržišitima u pogledu konkretnog oblika tog paketa pomoći. To je za posledicu imalo drastično povećanje kamatnih stopa po kojima se grčke vlasti zadužuju na međunarodnim berzama, pad vrednosti deonica na atinskom efektnom tržištu, kao i pad kurs evra, napominje "Tajms", a prenosi radio i tv stanica BBC.

Britanski list "Dejli telegraf" piše da grčki premijer Jorgos Papandreu još nije aktivirao paket pomoći odobren od Evropske unije i MMF – a. To je u Briselu izazvalo sumnje da Papandreu "igra poker" kako bi na daljim pregovorima isposlovao što bolje uslove za svoju zemlju, ukazuje list.

 

Premijer Grčke je rekao da će u narednih nekoliko nedelja biti odlučeno da li da se aktivira taj mehanizam i dodao da će takva odluka zavisti od procene da li je to u najboljem interesu njegove zemlje. Tako neodređen stav navodi na sumnju da bi Grčka umesto prihvatanja paketa finansijske pomoći mogla da se opredeli za reprogramiranje svog duga, zaključuje "Dejli telegraf".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here