Vuk proroka slavi kao spasioca

0

Vukova zahvalnost: Slavski kolač za spasioca
 

Zbog sezone godišnjih odmora naroda nije bilo mnogo, a najveći broj stigao je iz Hanovera, Braunšvajga i izletničkih mesta sa Harca.

Liturgiju je služio sveštenik Mihail Gavrilović, jerej iz Doboja koji privremeno obavlja dužnost manastirskog sveštenika. Posle liturgije osveštan je slavki kolač hanoverskog Beograđanina Vuka Vukovića i slavsko znamenje Miluna Biševca iz Braunšvajga.

 

Očekuju ustoličenje episkopa

Ilindan je u manastiru obeležen svečano, s puno duhovnog smirenja koje se svuda osećalo oko ovog srpskog duhovnog centra, koji očekuje ustoličenje episkopa Sergeja Karanovića, koje će 7. septembra obaviti patrijarh srpski, Irinej.

– Moja porodična slava je Aranđelovdan, a Ilindan slavim kao svog spasioca, jer me je spasao, da u saobraćajnoj nesreći ne poginem. Desna strana posle sudara bila mi je oduzeta, ali je terapijom i to zalečeno. Uveren sam da za izlečenje mogu da zahvalim svetom proroku Iliji, jer sam se molio Bogu, koji je moje molbe uslišio – kaže ljubitelj jakih mašina koji u Nemačkoj živi od 1993. godine.

Milun Biševac je na osveštenje doneo vino i žito, a pošto slavi Svetu Petku trnovsku koja pada 8. avgusta, umesto slavskog kolača na osveštenje je doneo brašno, od kojeg će na dan slave da napravi slavski kolač.

 

Vernici sa novim sveštenikom
 

-Na Kosovu svi Biševci slave prepodobnu mati Paraskevu – Svetu Petku koja je u oktobru, ali mi slavimo i letnju prepodobnu mučenicu Paraskevu-Petku kao malu slavu. Sveta Petka našoj porodici puno znači – naglašava Milun nudeći prisutnima rakiju koju je doneo da nazdravi u čast Svete Petke i svoje "male slave".

Grupa vernika i najužih crkvenih saradnika se posle liturgije u donjim manastirskim prostorijama družila uz zakusku i piće, a deo vernika iz Hanovera po lepom vremenu dugo je sedeo na klupama u porti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here