Tanjug/AP

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je večeras da će, kada se vrati iz Pariza, uputiti u pisanoj formi novoj vladi zahtev da razmotri da li će predložiti skupštini izmene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za ubice poput ovih koji su ubili devojčicu Danku Ilić u Boru, kao i u školi Ribnikar, Duboni i Orašju.

– Svojevremeno sam se javno zalagao i zamolio Vladu Srbije da razmotri sa Savetom Evrope i svima drugima da li je moguće da ponovo bude uvedena smrtna kazna, a da ne pretrpimo posledice pravne i političke, da ne budemo kažnjeni zbog toga. Jer, ako neko delo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo delo. Ja ću to da ponovim u pisanoj formi, čim se vratim iz Pariza uputiću Vladi Srbije, pa kad formiraju vladu neka razmotre, da li će ići sa takvim predlogom pred Narodnu skupštinu sa izmenama i dopunama Krivičnog zakona ili ne – rekao je Vučić gostujući na TV Informer.

Vučić je istakao da, iako nekog osudite na 40 godina, to nije adekvatna kazna za zločin kao što se desio u Boru, s obzirom na to da je devojčica bila živa kada su je udarila kola i da su je naknadno ubili.

Naveo je da oni koji su protiv smrtne kazne imaju opravdanje koje je racionalno i ozbiljno – da jednom da napravite grešku u 1.000 slučajeva i osudite nekog na smrt i izvršite tu kaznu, a posle se ustanovi posle 10, 20 ili 30 godina da ste pogrešili, mnogo je veći greh nego da 1.000 puta nekoga manjom kaznom kaznite.

– Ali za nešto gde su stvari tako očigledne, gde nema nikakve sumnje, ne mislim da to može da proizvede bilo kakav problem, osim što mislim da bi zaista dobro delovalo u smislu prevencije i većeg straha onih koji smatraju da je moguće da takve zločine izvrše – naglasio je Vučić.

Predsednik je zapitao kako se svako u Srbiji oseća kada čuje da je neko nevino dete stradalo zbog ludaka i psihopata koji, umesto da odvedu dete u bolnicu ili u dom zdravlja, u prvu ambulantu, uzmu i ubiju dete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here