Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru u Ujedinjenim nacijama izjavio je da “situacija u svetu deluje teže i mračnije nego pre godinu dana”.

Predsednik Srbije je na početku svog obraćanja citirao Mahatmu Gandija.

– On je rekao da ne postoji put ka miru, mir je put. U tom duhu obraćam vam se u ime Republike Srbije, zemlje slobode i pravde. Uprkos globalnim izazovima, istrajava u očuvanju principa UN i međunarodnih zakona – rekao je on.

Istakao je da, „kada govorimo o trenutnom stanju, situacija u svetu deluje teže i mračnije nego pre godinu dana“.

– Tenzije rastu, a izazovi postaju kompleksniji. Uprkos deklarativnim naporima za mir, nema kraja na vidiku ove geopolitičke noćne more. Danas, čovečanstvo se oslanja više na tehnologiju nego na čovečanstvo. Govorimo o konfliktima koji dovode do žrtava, Srbija i srpski narod duboko saosećaju i dele tugu za sve živote izgubljene u konfliktima širom sveta, na Bliskom Istoku i Ukrajini, neoprostivo je da u 21. veku govorimo o deci koja su umrla u sukobima – kaže on.

Svet je, dodaje, „na ivici nuklearne katastrofe i nuklearnog holokausta“.

– Živimo u svetu gde niko nikoga ne sluša, moramo da razgovaramo i kada se ne slažemo. Moramo da zaustavimo praksu dvostrukih standarda, da vratimo veru u međunarodno pravo, da vratimo veru u mir, jedini put koji nema alternativu. Dugujemo to svakoj žrtvi u svetu, trenutnim i budućim generacijama – rekao je on.

Ponovio je podršku Ukrajini, ali podsetio i na Rezoluciju 1244.

Pokazao je dokument u kome se navodi da „na tlu KiM niko ne može da ima oružanu silu osim KFOR“.

– Oni koji su izvršili agresiju na Srbiju pokušavali su da joj otmu deo teritorije, pokušavaju to i danas. Pitam vas, dragi predstavnici i prijatelji, šta mi kao male slobodarske zemlje možemo da radimo, danas u svetu svi pričaju u Ukrajini, niko ne sme da priča o Srbiji. Mi nismo sluge ni Rusije, ni SAD, imamo svoju sopstvenu politiku i svoje interese – izjavio je on.

Rekao je da smo mi „razuman nacija“.

– Ali zbog fanatizma, za Srbe na Kosovu nema pravde. Ugrožava se svakodnevni život Srba i drugog nealbanskog stanovništa. Može li se osim brutalnošću objasniti upad naoružane policije u udrženje Podrži me, koje čine roditelji i deca ometena u razvoju – kaže on.

Pitao je „kako može biti mira na Kosovu ako se ugrožava pravo jednog naroda“.

– Srbija je mala zemlja, koja ne može da se takmiči sa velikim silama, ali imamo obavezu prema svom narodu, pošto sve druge ne zanima istina, maloj Srbiji ostaje da bude posvećena napretku, da gleda u budućnost, da čeka trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku političku pozornicu. Ostaćemo i posvećeni dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU, borićemo se da očuvamo mir. Postoji samo jedna stvar koju nećemo nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije – kaže Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here