Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, na prijemu povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU, da je Srbija zemlja na koju moraju da računaju na Zapadnom Balkanu.

– Hvala na tome što ne odustajete od svojih ciljeva, od onoga što mislite i od onoga što neretko govorite – rekao je Vučić obraćajući se ambasadoru Mađarske u Beogradu Jožefu Mađaru i u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.

Vučić je istakao da su za našu zemlju narednih šest meseci gotovo presudni.

– U svakom smislu te reči. Kada kažem za nas, ja sam predstavnik male zemlje i govorim samo o Srbiji. Bez obzira na to što dolazim iz male zemlje i po broju stanovnika i po svojoj teritoriji, Srbija predstavlja 50 odsto bruto domaćeg proizvoda ZB, 55 odsto ukupnog izvoza koji ide sa ZB, i to ne samo ka EU već ka svim delovima sveta – rekao je Vučić.

Naglasio je da smo mi zemlja koja ima 63 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija u odnosu na ceo Zapadni Balkan.

– Jednom rečju, zemlja na koju morate da računate kada govorite o Zapadnom Balkanu – poručio je Vučić.

Istakao je da niko verovatno nije primetio, posebno u ovim smutnim i nelakim vremenima, koje dve evropske zemlje imaju najveći broj suseda.

– To su Nemačka devet i Srbija osam, pa tek onda neke centralne evropske zemlje sa po sedam suseda. Zašto sam ovo rekao? Zato što te zemlje se dakle nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, kada tamo nešto nije dobro i nije potaman, onda postoje najveći izazovi za stabilnost. I zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna i da ima jasnu i nedvosmislenu budućnost – naglasio je Vučić.

On je zahvalio Mađaru na hrabrosti da govori na srpskom jeziku, a osvrnuo se i na izjavu Žiofrea, koji je govorio o evropskoj budućnosti zasnovanoj na zaslugama.

– Ne znam koliko je uvek na zaslugama zasnovano. Nikada nisam sasvim u to verovao, zbog iskustva koje imam i zbog svega drugog – primetio je Vučić.

Poručio je da su narednih šest meseci za nas i za naš evropski put od izuzetnog značaja i saglasio sa Mađarom, koji je istakao koliko su za Srbiju važni SEPA (Single European Payment Area) i zeleni koridori.

– Mnogo toga dobrog i važnog još očekujemo iz EU. Uskoro očekujemo prvu fabriku električnih automobila da počne sa radom, a fabrika dolazi iz EU, reč je o Stelantisu. Očekujemo mnoge druge investitore iz EU i to je ono što može da u značajnoj meri, ne samo odredi i opredeli budućnost Srbije, već da bude nešto što može da promeni način razmišljanja svakog od nas u ovoj zemlji – istakao je Vučić.

On je zamolio ljude u EU da ponekad ne slušaju samo formalno šta Srbija ima da kaže već i da pokušaju da razumeju da nije uvek sve glupo to što predlaže naša zemlja.

– To što smo manji i slabi ne znači da uvek volja snažnijeg i većeg mora da bude pravilnija, ispravnija, tačnija, preciznija – ocenio je Vučić.

On je Mađarima i ambasadoru Mađaru čestitao na hrabrosti da, kako je rekao, pominju jednu reč koja nije popularna u današnjoj Evropi i svetu, a ta reč je “mir”.

– Jer setiće se mnogi te reči kada budu shvatili da je bilo mnogo pametnije da o tome razgovaramo na vreme, nego kada đavo odnese šalu. I zato čestitam na hrabrosti i predsedniku vaše vlade Viktoru Orbanu, čestitam na hrabrosti vašoj vlade što sme da govori o miru. Ja sam o tome pokušao da govorim mnogo puta…. Da, mislim da je mir najpotrebniji, da na ovakav način nikada do mira nećemo doći. Ne vidim ni kome je to u interesu i pri tome govorim o svima koji su u sve ovo što nam se danas događa upleteni – naveo je Vučić.

On je ambasadoru Žiofreu rekao i da se niko iz, kako je naveo, “stranaka koje se zaklinju u Evropu” nije prijavio za grupu prijateljstva sa Ukrajinom u Narodnoj skupštini Srbije.

– Niko. Tek toliko o stvarnom proevropskom opredeljenju i o antiruskoj borbi i o svemu drugom. Ali zato, kada je potrebno da se dobija podrška za nešto drugo, onda su svi uvek tu – dodao je Vučić.

Izjavio je da on podršku EU traži za celu našu zemlju, a ne za vlast, već za svakog građanina ove zemlje.

– Znamo šta su nam zadaci, znamo šta su i teški poslovi i teške obaveze. Ostala je još jedna stvar koju treba da uradimo u smislu agende rasta i jedinstvenog tržišta i verujem da to može da bude veoma važno za našu zemlju. I ukoliko to budemo uradili, nadamo se i rezultatima, nadamo se i otvaranju klastera tri, makar to ljudi u Srbiji ne razumeli šta znači… A posebno se radujemo ovom konkretnom napretku u stvaranju jedinstvene zone plaćanja, jedinstvenog evropskog tržišta – rekao je Vučić.

Poručio je da je Srbija deo Evrope i da nema kuda drugde da ide, a i, kako je kazao, ne želi nigde drugde da ide.

– Samo molim sve druge koji nisu uvek srećni i zadovoljni stavovima Srbije da razumeju i to da smo mi suverena i nezavisna zemlja i da ponekad želimo da iznesemo svoje mišljenje. Možda neki drugi tu potrebu nemaju, mi Srbi tu potrebu imamo – rekao je Vučič.

On se još jednom zahvalio Mađarskoj na svoj podršci koju je pružila Srbiji, dodavši da je uveren da će je i dalje pružati.

– U Srbiji imate iskrene prijatelje i uvek ćete ih imati. Mi ne zaboravljamo dobre stvari, iako kažu da je u politici zahvalnost nešto što traje najkraće. A vas bih, poštovani Emanuele (Žiofre), zamolio da zajedno radimo, gradimo i pažljivo negujemo naše odnose. Ne zato što je Srbija velika i važna za EU, već zato što je uvek dobro imati prijatelja, pa makar to bio i ne tako značajan i ne tako veliki prijatelj, nego neko ko bi ostao po strani i daleko od prijateljstva – ukazao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju evropski put jedini put.

– Želimo da zajedno sa vama (EU) gradimo budućnost i jedino što vas molimo to je da ukažete poštovanje našoj zemlji, baš onako kako nam redovno to poštovanje ukazuju naši mađarski prijatelji. A verujte mi, Srbija će umeti da vrati i Evropi i svim državama članicama EU – rekao je Vučić.

Čestitao je Mađarskoj na predsedavanju i napomenuo da smatra da će im biti mnogo teže tokom tog predsedavanja nego što su očekivali.

– Nadam se da će nam svima biti, makar za nijansu, lakše od onoga kako ja to predviđam. Srećan vam početak uspešnog rada i živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske i živelo naše partnerstvo sa našim evropskim prijateljima – zaključio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here