Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras da neće ići na samit zemalja BRIKS koji će se održati od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju.

– Imao sam dobar razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovarali smo o gasnom aranžmanu, očekujem da krenemo u razgovore o dugoročnom aranžmanu sa Rusijom. O dodatnih tri miliona kubnih metara gasa. Cene su veoma dobre, oni su bili fer – naveo je Vučić.

– Kada sam dobio poziv rekao sam da sam se dogovarao sa Tuskom, on je prihvatio i dolazi, onda imam trilateralu sa Ficom i Orbanom. Dakle, stiže Tusk, a pridružuje mu se Micotakis. Dolazi nam i Ursula fon der Lajen. Poštujem Putina, nisam krio i rekao sam mu i da nema poseta bilo bi mi teško da dođem, verujem da razumete Srbiju, Srbija je jedina koja nije pristupila nijednoj deklaraciji protiv Rusije. On to visoko ceni, rekao sam da ćemo poslati delegaciju, četvoro ministara – Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić, Nenad Popović, Adriana Mesarović – ministarka privrede – rekao je Vučić za RTS.

Ruski mediji preneli su danas izjavu Jurija Ušakova, pomoćnika ruskog predsednika, koji je kazao da će potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vulin doputovati u Kazanj na samit BRIKS, jer tih dana srpski predsednik ima planirane međunarodne kontakte, koje nije mogao da odloži.

Na XVI Samitu BRIKS će prvi put učestvovati nove članice asocijacije.

Od 1. januara 2024. godine punopravne članice su, osim Brazila, Indije, Kine, Rusije i Južne Afrike, postale Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

Na Samitu će učestvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin. Samit se održava pod motom: „Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost“.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here