Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u Njujorku sastao sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem koji je još snažnije izrazio podršku teritorijalnom integritetu Srbije po pitanju AP KiM, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kome je ukazao na rušenje svega što je potpisano i prihvaćeno Briselskim sporazumom.

– Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine u jednom istinskom prijateljskom razgovoru i zahvalan sam na čeličnom prijateljstvu i na podršci. Mislim da je Vang Ji bio vrlo rezolutan i vrlo jasan kada je u pitanju poštovanje međunarodnog javnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije. One (poruke) su uvek jasne, ali rekao bih da je ovog puta to bilo za nijansu još snažnije kako se Vang Ji izjasnio po tom pitanju – rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naveo da je razgovarao i predsednikom Irana o svim problemima kako na Bliskom Istoku, tako i u našem regionu.

– On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje – rekao je predsednik Srbije.

– Hvala im na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao što ćemo i mi uvek podržavati teritorijalni integritet svake međunarodno priznate zemlje, razume se i Irana. Razgovarali smo i o nekim drugim, ekonomskim temama. Jutros sam imao razgovor, po američkom vremenu, sa Lajčakom i rekao sam mu koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega, zbog rušenja svega onoga što je potpisano i prihvaćeno u Briselu 2013. Od policije na severu, do ukidanja dinara, pošte, nedozvoljavanja srpskoj robi iz centralne Srbije da uđe na Kosovo i Metohiju i uvek izmišljanja nekakvih razloga, u stvari sa jednim ciljem da se protera srpski narod sa KiM – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here