Kosovo online
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave treba da bude podsećanje da je srpska snaga u jedinstvu, čestitajući praznik prvenstveno Srbima sa Kosova jer, kako je rekao, najviše su zaslužili zbog svog stradanja.

Vučić je danas, povodom praznika, primio učenike i nastavnike iz Republike Srpske i Crne Gore, a kako je naveo, srpski narod su biseri rasuti po celom svetu i ma gde bili oni danas čine najsjajniju nisku.

– Srpski narod je kroz dugu istoriju svog trajanja odavno sazreo do državotvornog naroda. Naš narod u svojoj kolektivnoj svesti pamti mnoge toponime još iz drevne Vinče, pamti narod mnoge gradove, divne krajolike, zavičaje i svi, baš svi naši ljudi danas slave veliki praznik koji nas objedinjuje pod najlepšim crveno, plavo, belim barjakom na svetu – kazao je Vučić.

Dodaje da je taj barjak lep tačno onoliko koliko je viteške i nevine krvi proliveno u odbrani slobode srpskog naroda.

– Ima li mnogo stradalnijih naroda od našeg? Ima li kroz istoriju? Možda, ne mnogo. Ima li ih danas? Ne lako. Naša braća i sestre na Kosovu i Metohiji zbog ove naše zastave i našeg barjaka ne žive u uslovima na koje su Evropljani i neki drugi navikli. Govorim i o uslovima koje su ti isti Evropljani pečatima i potpisima garantovali, a nisu ispunili – kazao je Vučić.

Kako je dodao, Srbi se danas raduju zajedno sa celim srpskim narodom.

– Ovom prilikom ih srdačno pozdravljam, čestitam im praznik i pre svih, eto baš njima. Zaslužili su, najviše su pretrpeli i znam da će još mnogo toga morati da pretrpe, ali uvek će imati svoju Srbiju, svoju državu i nas koji ćemo biti uz njih – istakao je.

Navodeći da je istorija srpskog naroda ispisana mnogim veličanstvenim trenucima, Vučić je kazao da uprkos svim preprekama, neslozi, baš u tim trenucima Srbi su uspevali da pokažu da je jedinstvo njihova najveća snaga.

– Karađorđe i Miloš, roditelji moderne Srbije, borili su se za pravo na zastavu, slobodu i život. Veliki Jovan Ristić je rekao ‘srpski narod mora biti jedan u svojim stremljenjima da bi njegova snaga mogla da ostvari željenu slobodu’. To jedinstvo je dovelo do konačne nezavisnosti formalizovane na Berlinskom kongresu 1878. godine. U Prvom svetskom ratu, na Kajmakčalanu, regent Aleksandar Karađorđević je svojim vojnicima rekao ‘zajedno kao jedan mi ćemo osloboditi svaku stopu naše svete zemlje’. Uz neizmerne žrtve, svetu veru u jedinstvo, srpska vojska je uspela i izvojevala veliku pobedu, pobedu koju mi upravo danas slavimo – kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da isto kao što se srpski narod okupio na Mišaru i Ceru, kao što su branili zemlju na Kajmakčalanu tako i danas ostaje u snažnoj veri i sa idejom da samo uz sabornost može ostvariti sve svoje snove i pobede.

– Istorija nas uči da kada smo zajedno nema prepreka koje ne umemo i ne možemo da savladamo. Neka ovaj dan bude podsećanje da je naša snaga u jedinstvu i da ćemo kao naši preci u prošlosti, mi u budućnosti koračati uzdignute glave spremni za svaki izazov –  poručio je Vučić.

2 COMMENTS

  1. Bolje da im ne cestitas. Upropastio si Srbe na Kosovu ostavio si ih na milost i nemilost teroru koji se svaki dan sprovodi nad njima. Slusalili su tebe sve su ostavili i sada trazis iste zahteve koje su imali a imali svoje Srpske policajce svoje komandir policije svoje sudije tuzioce sada nemaju nista. I sta ces sada da radis nista kao i uvek do sada prazna obecanjja a jos malo nesta e Srba sa Kosova. Jer Kurti sve sto je planirao je ostvario a nestaje i dalje. Tvoja politika a Srbi ti vjerovali bila je pogubna doveo si ih da se bore za goli opstanak. Stidi se Vucicu tvoje ulazne borbe za Srbe i za opstanak Kosova i Metohije u sastav Srbije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here