Tanjug
Predsednici Bugarske i Srbije Rumen Radev i Aleksandar Vučić

“Odnosi Srbije i Bugarske su veoma dobri, a dve zemlje gaje prijateljske veze”, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji uvek mogu da računaju na raširene ruke države.

– Odnosi Srbije i Bugarske su zaista dobri. Gajimo iskrene prijateljske odnose prema Bugarskoj i bugarskom narodu – rekao je Vučić u Dimitrovgradu, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom.

Preneo je da je sa svojim gostom danas razgovarao, pored teme udžbenika na bugarskom jeziku i istorijskih pitanja, pre svega o ekonomiji, o zapošljavanju i dovođenju investicija u taj kraj Srbije.

– Rekao sam i Radevu, i predstavnicima bugarske manjine da uvek mogu da računaju ne samo na prijateljski odnos, već i na potpuno raširene i otvorene ruke države prema njima, jer ne vidimo probleme koji bi nas razdvajali – rekao je Vučić.

“Sve najbolje želim bugarskom narodu”

Istakao je da pripadnici bugarske nacionalne manjine treba da budu most između Srbije i Bugarske. Vučić je ukazao i da postoje mnogi zajednički projekti, koji su veoma važni.

– Izgradili smo autoput do granice, a Bugarska gradi prema Sofiji brzu saobraćajnicu, odnosno auto-put. Vršimo potpunu rekonstrukciju pruge, a početkom iduće godine krenuće radovi na deonici Niš-Dimitrovgrad, u vrednosti od 270 miliona evra. Kada budemo rekonstruisali tu prugu, a imamo dogovor sa EU o brzoj pruzi do Niša, približićemo dodatno dve zemlje, i naša dva glavna grada – objasnio je on.

Zahvalio se Bugarskoj na podršci Srbija na evropskom putu i rekao da bratskom bugarskom narodu želi sve najbolje.

– Ne vidimo nikakve probleme između naše dve zemlje. Poseta spomenicima i rešavanje svih istorijskih problema koje treba da ostavimo iza sebe i razmišljamo o budućnosti mislim da je naišlo na plodno tlo kod nas. Sve najbolje želim bugarskom narodu, ma gde da živi, mi smo prijatelji i braća – poručio je Vučić.

“Priznanje Kosova ne podleže raspravi”

Bugarski predsednik Radev je zahvalio na pozivu i toplom gostoprimstvu i podsetio da je pre tri godine održan prvi put sastanak dvojice predsednika zajedno sa bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

– To je bio susret bez presedana. To pokazuje jedno prijateljstvo, dobrosusedske odnose i odlučujuće delovanje po pitanju naša dva naroda – ocenio je Radev.

Danas je otkriven spomenik Ćirilu i Metodiju koji će, prema rečima Radeva, duhovno povezati dva naroda.

– Ne samo da danas zahvaljujći Ćirilu i Metodiju delimo zajednički duhovni prostor već pišemo i jednu istu azbuku. To pokazuje istorijsku bliskost, ali i ocrtava i naš zajednički put za naše ambicije. Idemo ka daljem prijateljstvu – rekao je Radev.

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da je Bugarska uvek pružala pomoć Srbiji na njenom putu ka EU, kao i da podržava dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešenje problema.

Radev je naveo i da je Bugarska priznala Kosovo i da ta pozicija ne podleže raspravi.

– Ali, mi ćemo nastojati da u okviru EU podržavamo i stimulišemo dijalog i traženje mirnog rešenja problema – rekao je Radev u Dimitrovgradu na pitanje novinara da li Srbija može da očekuje od Bugarske veće razumevanje po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, s obziorm na to da je Bugarska priznala Kosovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here