Kosovo online
Miloš Vučević

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da očekuje da Hrvatska kazni one koji promovišu ideje mržnje, nakon što su na pravoslavnoj crkvi u Petrinji ispisani grafiti sa ustaškim simbolima.

Vučević je rekao da Hrvatska ne sme dozvoliti kršenje elementarnih ljudskih prava bilo kog građanina.

– Očekujemo da počinilac ili počinioci budu pronađeni, odnosno da odgovaraju i da Hrvatska kao članica Evropske unije ne dozvoli kršenje elementarnih ljudskih prava bilo kog građanina te države, računajući i srpski živalj u Hrvatskoj i posebno vodeći računa o pravima manjina. Mnogo toga teškog su proživeli Srbi u Hrvatskoj, posebno u dvadesetom veku – kazao je Vučević.

Dodao je da Srbija očekuje da “Hrvatska sa svim svojim kapacitetima države članice EU ne dozvoli takve stvari i kazni ne samo one koji to rade, nego i one koji promovišu”.

– Nije samo pitanje ko je uzeo i napisao to, nego je mnogo veći problem u odnosu na one koji promovišu takve ideje. Nažalost, oni su deo javnog života u toj državi. Istovremeno, imate situaciju da je uhapšen neko jer je pevao pesme Baje malog Knindže ili je pevao pesmu “Marširala kralja Petra garda”. To je sada neko veliko nedelo, krivično delo ili prekršajno delo, a ovo pisanje usaških simbola ili skandiranje nije – istakao je premijer Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here