Screenshot/Instagram
Miloš Vučević

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da ko god da pobedi na američkim izborima, ne može da se očekuje drastična promena politike SAD.

On je to rekao za Tanjug, na pitanje da li promene u Briselu i eventualne promene u Vašingtonu nakon izbora mogu da utiču na pregovore Beograda i Prištine i na ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i dodao da se oba kandidata (Donald Tramp i Džozef Bajden) kandiduju za svoj poslednji mandat, kao i da su spremni da donose teže ili važnije odluke.

– Od sastava EK ne očekujem velike promene, činjenica da dolazi estonska premijerka na čelo Ministarstva za spoljne i odbrambene poslove, mislim da će to pojačati antiruski narativ i tvrđu politiku – ocenio je on.

Vučević smatra da Kurti do izbora na Kosovu i Metohiji neće odustati od svoje agende, i dodao da ne vidi nikakav pomak osim straha da Kurti hoće da uvuče Srbiju u sukobe i protera Srbe sa KiM.

Predsednik Vlade kaže da ima snažnih argumenata i za i protiv da Srbi učestvuje na izborima na KiM, istakavši da je to vrlo teška odluka koja treba da bude doneta.

– Videli ste oko popisa, dobar deo Srba na severu nije učestvovao u popisu na KiM. Nemoguće je da Zvečan ima 100 stanovnika, vidite da su Srbi na severu bojkotovali popis, u Gračanici su učestvovali – naveo je on.

Dodaje da je najveći pritisak pre svega na severu KiM jer je tu najhomogenija srpska zajednica, i zato što je sever KiM primarna meta Kurtiju u etničkom čišćenju.

Vučević je napomenuo da je srpska zajednica izložena brojnim pritiscima u regionu, i dodao da se vodi antisrpska politika u regionu, a Srbija optužuje da je ona agresor i faktor nestabilnosti u regionu.

– Mi dve i po godine slušamo da ćemo nekog da napadamo, da se spremamo za neke ratove. Dve i po godine pričamo da ne idemo u nikakve ratove, ne spremamo se, jačamo vojsku da nas niko ne napadne, ne da bismo mi nekog napali. Mi smo ti koji molimo sve da se svi problemi i otvorena pitanja rešavaju kroz proces dijaloga, razgovora – zaključio je Vučević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here