Tanjug

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbiji sada više nego ikad neophodno jedinstvo i snaga kako bi opstali ne u materijalnom, nego suštinskom, odnosno životnom smislu.

On je, otvarajući centralno godišnje okupljanje dijaspore i Srba iz regiona pod nazivom “Jedinstvo i snaga – Srbija” koje se održava u Domu Narodne skupštine, rekao da nam je snaga potrebna ne da bismo se junačili ili nekome naudili, već da izdržimo sve izazove sa kojima se suočavamo.

Ne tražimo razlike, budimo jedinstveni

Vučević, koji se obratio skupu u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da je neverovatno da narod koji nije brojčano veliki ima potrebu da stalno traži neke razlike međusobno umesto da radi na stvarima koje su daleko bitnije.

Podsetio je na sve što se danas dešava na Kosovu i Metohiji i na pritiske sa kojima se suočava naša država i narod, ne samo na Kosmetu.

– Kada imamo situaciju da je zabranjena ćirilica tamo gde žive Srbi, kada je naša crkva osporavana, kada smo mi koji smo izgubili najviše ljudi i koji smo žrtve genocida optuženi za genocid, onda razumete da nam je potrebna snaga da bismo sačuvali državu, a to ne možemo ako nismo jedinstveni – istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno jedinstvo kako bi se izlečila od maligniteta partikularnih podela i različitih načina da se razdvojimo.

– Kada smo jedinstveni kao narod, kao država, kao crkva, kada smo svi sabrani, iz tog jedinstva mi imamo snagu koja nam je potrebna da izdržimo sve ove izazove sa kojima se suočavamo. Kao što vidite, ta jednačina nas iz jedinstva vodi u snagu. Ne da bi se junačili, već snagu da bismo opstali kao narod – rekao je Vučević.

Neki žele da smo razjedinjeni

On je naglasio da se ne može sačuvati biće naroda ako nismo jedinstveni.

– Jedinstvo i snaga nas vode do te ključne reči, a to je Srbija, otadžbina, domovina, zajednička kuća. I gde je prirodnije da bude sabranje nego u domu Narodne skupštine, ne samo domu svih građana Srbije, rekao bih svih Srba. Ovo je prava adresa u našoj kući Srbiji gde se sabiramo i razgovaramo – kazao je premijer.

Dijaspora da se uključi u projekte

On je dodao da će se na ovogodišnjem okupljanju dijaspore govoriti o ekonomiji, privredi, Ekspu 2027 i da bi Vlada volela da se i dijaspora uključi u te projekte.

– Korisno je da čujete šta su planovi vaše otadžbine u naredne tri, četiri godine, koliko planiramo da uložimo u institute. Naravno, ova treća oblast, jeste pitanje identiteta na koji će posebno biti stavljen fokus, zatim kulture, jezika, pisma, vere, svega onoga što čini jedan narod – rekao je Vučević

Premijer je naglasio i da srpski narod ima kontinuitet i da se nikada ne odrekne znakova, simbola, ljudi, kao i objekata koji su najčvršći dokaz da smo kao narod ovde postojali vekovima i da smo državotvorni narod, kad se držao zajedništva, kada je ljubio svoju zastavu i znao put Svetog Save.

– Ali i kada smo gubili teritorije i okupirali državu, nismo se odrekli vrednosti, slobodu smo sanjali i ona se desila. Ne zaboravite kako je naš veliki Aleksa Šantić opevao – I svuda gde je srpska duša,Tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište – zaključio je Vučević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here