Unsplash
Ilustracija

Posle skoro pune dve godine zatvorenih međunarodnih granica, na obale Australije počinje da pristiže sve veći broj stranaca. Ausralija je od novembra 2021. ponovo otvorena za kvalifikovane radnike, inostrane stuente i bekpekere koji ponovo počinju da dolaze na vizu za radni odmor (Working Holiday).

Samo u poslednjoj nedelji januara ove godine, u zemlju je došlo 7.000 međunarodnih studenata, što predstavlja značajan podstrek za sektor visokog obrazovanja, koji je je bio jedan od najteže pogođenih posledicama kovida. Ovaj sektor koji svake godine doprinosi australijskoj ekonomiji sa više milijardi dolara, dobio je tokom poslednja tri meseca čak 56.000 studenata iz celog sveta.

Takođe, zabeležen je i veliki porast zahteva za studentske vize, pošto je od kraja 2021. apliciralo više od 50.000 budućih studenata iz inostranstva., objavilo je Ministarstvo za imigraciju.

Povratku studenata doprinela je i odluka Ministarstva da ubrza proces odobravanja viza, kao i potez Savezne vlade, koja je rešila da refundira troškove izdavanja vize međunarodnim studentima i bekpekerima.

– Australija je otvorena za poslovanje i želimo doborodošlicu sve većem broju studenata, kvalifikovanih radnika i bekpekera. Tokom protekle nedelje zabeležili smo drastičan skok broj prijava za ove vize – rekao je ministar za imigraciju Aleks Hok.

Ministar je istakao i da je poverenje u oporavak australijske ekonomije sve jače, a da je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od svega 4,5 odsto.

– Savezna vlada i industrije nude razne podsticaje za strane radnike da dođu u Australiju. Spremni smo da zadovoljimo potražnju i svi moramo da odigramo ulogu u ekonomskom oporavku i popunjavanju nedostataka radne snage u mnogim sketorima. Naši podsticaju treba da ohrabre kvalifikovane radnike da dođu u Australiju i da ispune uslove i učestvuju u fenomenalnom ekonomskom oporavku koji se dešava u Australiji – rekao je Hok.

Prema podacima Ministarstva, u Australiji se trenutno nudi više poslova nego pre pandemije, a i dalje postoji veliki broj slobodnih radnih mesta za studente i bekpekere.

Sve više bekpekera

Samo tokom protekle sedmice zabeležen je porast dolaska bekpekera od čak 17 posto. Takođe, od 24. do 30. januara predato je čak 2.600 zahteva za vizu za radni odmor (potklase 417 i 462). Od otvaranja međunarodnih granica, odobreno je 28.000 viza za bekpekere iz 45 zemalja sveta, a kampanju za privlačenje mladih ljudi da dođu u Australiju utrošeno je sedam miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here