Vožnja brodom opčinila mališane

0

 

 


Na rastanku: Hvala svima!
 

I – gotovo! Lepše od najlepšeg! Uspomena do kraja života! Videti i osetiti more, naučiti da se pliva, upoznati nove gradove, igrati se, takmičiti se, steći drugare i prijatelje… Obogatiti se na svakojake načine. Sve je to opčinilo 40 malih turista tokom osmodnevnog Časa na moru u Čanju, kako treću godinu zaredom francusko humanitarno udruženje Solidarnost Kosovo naziva svoju letnju akciju posvećenu deci iz kosovko-metohijskih enklava, probranih od strane Raško-prizrenske eparhije.
– Kad sam videla more i visoke talase bilo me je mnogo strah, mogli su me odvući u dubinu, a onda sam svaki dan išla na kurs plivanja, sada plivam i nimalo me nije strah – uzbuđeno govori devetogodišnja Anđela.

Za uspomenu: Ulazak u manastir Ostrog
 

Ali, nije samo plivanje bilo na rasporedu. Francuski humanitarci-volonteri smislili su još mnogo toga, pa to ozbiljno nazvali Letnje olimpijske igre, što znači da se svakodnevno sportski nadmetalo: ko će brže, više, snažnije?
Mališani su podeljeni u pet ekipa sa po osam takmičara, pa juriš na sve, stiglo se i do kamena s ramena, i skoka udalj, i sprinta u vodi, sprinta na zemlji, budući arhitekti gradili su dvorce od peska…
– Ovde, u Crnoj Gori, stekao sam mnogo prijatelja. Moram da se pohvalim moja ekipa je najbolja, mi smo pobednici. Svi moji takmičari trče mnogo brzo, brži se nego oni u mom selu – ponosan je Marko (14), kapiten najbolje plasirane ekipe.
Tu, u Čanju, prvi put u životu kosovska dece uskočila su na brod i doživeli pravo krstarenje. Obišli su Petrovac i Budvu, u neverici da sve može biti tako i toliko slikovito i čarobno.
S mnogo nestrpljenja očekivali su Ostrog, veličanstveni, najlepši manastir na Balkanu, iz u 17. veku. U nemoj tišini, svi su se prekrstili i bogu pomolili, a i svako u sebi želju rasprio.
A onda je zazvonilo za povratak domu svome. Moralo se žuriti, pre mraka da se stigne. Jeste, takvo je pravilo u srpskim enklavama.

 

Krila za nove akcije
– Hvala svim dobrim ljudima koji su svojim prilozima omogućili da ovoj deci upriličimo nezaboravan doživljaj. Na rastanku su se mešali osmesi i suze, i dece i nas odraslih. Mi se trudimo da ispravimo nepravde civilizovane Evrope, a kad suočimo sa radošću ove dece, dobijemo krila za nove akcije – saopštava Arno Gujon, osnivač i čelnik Udruženja Solidarnost Kosovo.

 

Adresa
Svi dobri ljudi koji žele da se pridruže pomaganju žitelja kosovsko-metohijskih enklava mogu uputiti ček naslovljen na Solidarite Kosovo, na adresu:
Solidarite Kosovo, BP 1777, 38220 Vizille, France
ili internetom kliknuvši na paypal:
http:// www.solidarite-kosovo.org/

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here