Vojvoda s vojskom i narodom

0

Potomak velikana: Ivana Lučić

Praunuka vojvode Stepe Stepanovića, Ivana Lučić (67) priča da je pobednik nad vojskom crno-žute monarhije bio skroman čovek.
Vojvoda se nikada nije odvajao od svoje vojske i njegov jedini zahtev po penzionisanju bio je da na poklon dobije kobilu Vilu.
– Pradeda je bio skroman, narodski čovek. Znate onu njegovu čuvenu izreku: "Iz naroda sam potekao, sa narodom sam stalno" – priča Ivana Lučić, lekar u penziji iz Beograda.
 

Ponos porodice
Ivana Lučić kaže da se oseća ponosno i da joj je čast što se našla u Tekerišu.
– Uzbuđena sam, znam koliko to znači za ceo srpski narod, a za mene i moju porodicu posebno. Svakako da sam presrećna što se sve ovde obeležava na lep način – kaže Ivana Lučić.

Ona je, uoči svečanosti obeležavanja Cerske bitke u Tekerišu, istakla da se vojvoda Stepa Stepanović nije odvajao od vojske, pa čak ni boravio u posebno opremljenim šatorima.
– Kada se penzionisao najviše je voleo da ode u Čačak, gde je u miru i tišini radio u svojoj baštici i šetao se. Voleo je Moravu i bedem na reci, i to se kroz generacije prenosilo – kaže Ivana Lučić.
Ona podseća i da vojvoda Stepa Stepanović nije dozvolio da ubiju njegovu kobilu Vilu. Kako kaže, Vila je oslepela, ali je nadživela vojvodu kojeg je ispratila u pogrebnoj povorci na večni počinak. Ona podseća da je vojvoda Stepa Stepanović kada je dobio prvu penziju rekao: "To je za mene previše, šta će meni ovoliko?"
Ivana Lučić priča da se prezime Stepanović izgubilo, ali da ga i prenose potomci braće vojvode Stepe Stepanovića.
– Na žalost, ili na sreću, imao je dve ćerke. U to vreme, prezime nije moglo da se uzme kao dodatno, tako da nijedna ćerka nije zadržala prezime Stepanović – priča Ivana Lučić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here