Vojnici tuže Japan zbog Fukušime

0

Vojnici SAD podneli su kolektivnu tužbu protiv Tokijske elektroprivrede zbog izloženosti zračenju tokom operacije "Prijatelji".
Posle velikog cunamija i nuklearne nesreće u Fukušimi, američka mornarica je u okviru ove operacije dostavljala namirnice ugroženom japanskom stanovništvu.
Kolektivnu tužbu protiv Tokijske elektroprivrede (TEPKO) podnelo je 79 američkih vojnika, koji traže odštetu od oko milijardu dolara za zdravstvene posledice koje su tada pretrpeli usled izlaganja radijaciji. Sedam američkih vojnih brodova, među kojima i nosač aviona "Ronald Regan," učestvovali su u operaciji "Prijatelji".

Bolesno potomstvo
Podnosioci tužbe smatraju japansku kompaniju odgovornom za deformitet svoje novorođenčadi, kancer i druge zdravstvene probleme koje oni dovode u vezu sa izloženošću radijaciji tokom pomenute operacije kada su, kako tvrde, udisali radioaktivne čestice i bili prisiljeni da piju radioaktivnu vodu.

TEPKO je vlasnik nuklearke "Fukušima 1" koja je oštećena u naletu tog cunamija i čije osoblje, zbog neadekvatne opreme i planiranja, tada nije uspelo da spreči izlivanje radijacije.
Podnosioci tužbe tvrde da je ta kompanija u više navrata uveravala američku mornaricu da njeno ljudstvo neće biti ugroženo prilikom dostavljanja pomoći gradu Sendai, uprkos tome što su iz reaktora centrale u Fukušimi u vazduh ispuštene velike količine radijacije.
Američki brod i helikopteri tokom prilaska Sendaju ušli su u oblak radijacije koji se nadvio nad Tihim okeanom.
"Ronald Regan" je nosač aviona na nuklearni pogon, pa je zbog toga i inače opremljen senzorima koji detektuju radijaciju. Ti senzori zabeležili su povišenje radijacije, pa je na brodu izvršen pokušaj dekontaminacije prskanjem palube pomoću raspršivača koji služe za gašenje požara, nakon čega je posada angažovana da pomoću deterdženata i džogera pokuša da zajedno sa tom vodom spere radioaktivne čestice u more.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here