Vojni obaveštajci: CIA nema pojma!

0

General Flin stoga smatra da špijunske aktivnosti u Afganistanu imaju "marginalan značaj" za uspeh vojne miisije u toj zemlji.

Izveštaj generala Flina je objavljen u trenutku kada je izbilo na videlo da je da je napadač bio član Al Kaide koji se pravio da je spreman da radi kao američki agent. Izveštaji američkih medija navode da je reč o jordanskom lekaru Humanu Halilu Abu Mulal al Balaviju (38), poreklom iz istog mesta u Jordanu, iz kojeg je i Abu Musab al Zarkavi, bivši lider Al Kaide u Iraku.

Al Balavija su operativci jordanske službe bezbednosti uhapsili pre godinu dana, ali su ga potom zavrbovale jordanska i američka obaveštajna služba, uverene da je počeo da radi za njih u otkrivanju vođa Al Kaide i stupanju u kontakt sa njima.

U izveštajima američkih medija, koji se pozivaju na pouzdane izvore, navodi se da je Jordanac zatražio hitan sastanak sa agentima CIA, tvrdeći da raspolaže informacijama o kretanju i mestu boravka ni manje ni više nego Ajmana al Zahirija, drugog čoveka Al Kaide.

Kada je ušao u bazu CIA detonirao je eksploziv skriven u pojasu i u vazduh digao sebe i još osam osoba, sedam agenata CIA i jednog operativca jordanske obaveštajne službe.

Portparol jordanske vlade dr Nabil Al Šarif, naravno, negirao je verodostojnost američkih izveštaja.

Pakistanski talibani, s druge strane, neposredno posle napada su tvrdili da je bombaš jedan od njihovih ljudi dok su drugi izvori tvrdili da je on bio oficir u afganistanskoj vojsci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here