Tanjug/AP

Iran je Rusiji prebacio više od 200 balističkih projektila kratkog dometa za rat u Ukrajini, rekao je ukrajinski izvor za “Skaj nuz”.

Ovaj potez, koji još nije zvanično potvrđen, predstavlja značajno povećanje iranske vojne podrške Moskvi.

– Ako je Iran poslao balističke projektile, to bi bila dramatična eskalacija prirode odbrambenog partnerstva – istakao je Vilijam Berns, direktor CIA.

Ukrajinski izvor rekao je da je ruski brod isporučio projektile Fatah-360, svaki s dometom većim od 70 milja, u rusku luku u Kaspijskom moru.

Predviđa se da će municija sad proći testove, a zatim će, pre lansiranja protiv Ukrajine, ruska vojska na njemu sprovesti obuku.

Iran je dugo oklevao oko isporuke balističkih projektila Rusiji. Tamošnji režim već je poslao velike količine jurišnih bespilotnih letelica, kao i topovskih granata i municije.

– Navodna iransko snabdevanje Rusije balističkim projektilima je zabrinjavajuće. Rusija trenutno nastoji da koristi starije oružje, ali za razliku od Ukrajine, Moskva ga barem količinski ima dovoljno. Obe strane bore se za oružje, Rusija je povećala svoju domaću proizvodnju, ali očajnički joj treba oružje iz Irana i Severne Koreje – kaže Son Bel, vojni analitičar “Skaj njuza”.

– Iran će Rusiji dati više projektila, a to takođe znači da se ruska ograničeno snabdevanje sopstvenim projektilima “iskander” sad može fokusirati na dugometne mete, što je vrlo zabrinjavajuće. Osim toga, ruski vojnici navodno su poslednjih nekoliko nedelja bili u Iranu na obuci – dodao je Bel.

Komentarišući najavu Ujedinjenog Kraljevstva da će Ukrajini isporučiti više od 650 projektila, vojni stručnjak kaže da će izazov biti potreba za oprezom pri snabdevanju ratom razorene zemlje najmodernijim oružjem u slučaju da ono padne u ruske ruke.

– Ukrajina je očajnički potrebna ta tehnologiju i volumen, tako da je to trenutno veliki izazov – zaključio je Bel.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here