Vesti
Vladika s parohijanima i sveštenstvom u Voterfordu

Prošlog četvrtka u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Australije obeleženo je Sretenje gospodnje. Na ovaj veliki verski praznik, koji je ujedno i državni praznik Republike Srbije, episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je liturgiju u crkvi Svetog Save u Hajgejtu, nedaleko od centralne gradske četvti Perta.

Obeležavanju Sretenja u ovom hramu prisustvovao je veliki broj vernika, kojima se vladika obratio arhipastirskom besedom u kojoj je govorio o značaju ovog velikog hrišćanskog praznika.

Pričešće u crkvi Svete Trojice u Pertu

Sretenjskom službom završena je kanonska poseta episkopa Siluana Pertskom namesništvu, koja je počela u subotu 10. februara. Tokom boravka u Zapadnoj Australiji, vladika je posetio parohije u glavnom gradu ove države i okolnim mestima, služeći liturgije u više hramova.

Vladika je uručio Arhijerejsku gramatu Borislavu Kršiću

Episkop je načalstvovao službama u misionarskoj parohiji Svetog Vasilija Ostroškog u Severnom Pertu (službe se održavaju u Voterfordu), hramu Svete Trojice u Pertu, misionarskoj parohiji Svetog Vasilija Ostroškog u Rokingemu i u crkvi Svetog Save u Hajgejtu.

Vernici u misionarskoj parohiji u Rokingemu

Prilikom posete Voterfordu, vladika Siluan je uručio Arhijerejsku gramatu protonamesniku Stanku Srbljaninu i predsedniku parohije Mirku Grmuši, kao i članovima Saveta misionarske parohije Svetog Vasilija Ostroškog u ovom delu Perta, kao priznanje i zahvalnost za pomoć Koledžu Sveti Sava u Sidneju.

Takođe, nakon liturgije na praznik Sveta Tri Jerarha u ponedeljak, episkop je u misionarskoj parohiji Svetog Vasilija Ostroškog u Rokingemu na predlog protonamesnika Aleksandra Trninića uručio Arhijerejsku gramatu za dugogodišnji trud i rad Borislavu Kršiću, predsedniku Saveta ove misionarske parohije.

Svetosavska akademija i predavanje

Episkop Siluan je tokom posete Zapadnoj Australiji prisustvovao i svečanoj Svetosavskoj akademiji u parohijskom domu Svetoga Save u Hajgejtu. Akademija je održana u nedelju uveče, uz prigodan program koji su pripremili lokalna srpska škola, folklorno društvo pri hramu Svetog Save i srpski hor Crveni božuri.

Episkop Siluan sa učesnicima Svetosavske akademije u crkvenoj opštini Sveti Sava u Pertu

Na istom mestu je u sredu uveče vladika održao predavanje za mlade, na temu biblijskog stiha „Pre nego što Avram beše, Ja jesam“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here