EPA/James Ross
Viktorija, Australija

Dok se teniski okršaji na Australijan openu zahuktavaju, javnost u Viktoriji je obaveštena koliko je državnu kasu koštalo “spasavanje” Tenis Australije u vreme pandemije kovida-19.

Naime, poreski obveznici u Viktoriji platili su više od 100 miliona dolara kako bi održali bradu organizatora prvog grend slema sezone iznad vode, otkriveno je u državnim dokumentima koji su objavljeni na osnovu Zakona o slobodi informacija (FOI).

Ministarski brifing koji je dobila opozicija u Viktoriji, pokazuje da je državni blagajnik Tim Palas odobrio isplatu podrške u nepredviđenim slučajevima u iznosu od 63 miliona dolara, kako bi pomogao domaćinu Australijan opena da ostane solventan krajem 2022.

Taj novac je uplaćen povrh zajma od 40 miliona dolara iz vremena kovida, koji međutim Tenis Australija nije morala da vrati, pošto je državna vlada oprostila taj dug.

Dokument otkriva i da se Tenis Australija suočio sa dodatnim troškovima od 70 miliona dolara za održavanje Australijan opena 2022. zbog uticaja omikron talasa kovida, koji je te godine prepolovio maksimalan kapaciteta svih stadiona u kompleksu Melburn Parka.

Opozicioni predstavnik za pitanja Ministarstva turizma i sporta, bivši teniski profesionalac Sem Grot, rekao je da poreski obveznici zaslužuju da znaju gde je otišao njihov novac.

– Australijan open je komercijalno uspešan događaj i postavlja se pitanje zašto vlada daje novac da spase nešto što je komercijalno uspešno? Nije bilo ni odgovornosti ni transparentnosti u ovom finansiranju – rekao je Grot.

Premijerka Viktorije Džasinta Alan nije odgovorila na pitanje zašto Tenis Australija nije morala da otplaćuje zajam dat za vreme kovida. Ona je kazala da Australijan open doprinosi viktorijanskoj ekonomiji sa 357 miliona dolara svake godine i da podržava hiljade radnih mesta.

– Postojao je period tokom pandemije kovida kada je turniru, kao i drugim industrijama, preduzećima, zatim našem zdravstvenom sistemu i domaćinstvima bila potrebna dodatna podrška vlade – rekla je Alan.

Ministar turizma i sporta Stiv Dimopulos rekao je da će produžetak prava na održavanje grend slem turnira u Melburnu na još 10 godina, o čemu je pregovarano 2022. kada je odobrena pomoć, doneti Viktoriji oko četiri milijarde dolara.

– Ovo je događaj koji je u kalendaru decenijama i uglavnom se odvija uz prilično skromnu podršku viktorijanskih poreskih obveznika, spram ekonomske koristi koju donosi – rekao je ministar.

Međutim, zanimljivo je da dokumenti koje je sportsko telo podnelo ASIC-u pokazuju da je Tenis Australija zabeležila suficit od 62 miliona dolara u finansijskoj 2023. godini, ali je ipak oslobođena plaćanja zajma.

Ministar Dimopulos je takođe odbio da objasni zašto je zajam oprošten.

– Ako počnemo da kršimo sve vrste poverenja s vlasnicima licenci, Melburn više neće biti glavni grad velikih sportskih događaja – rekao je Dimopulos.

”Iznenađujuća velikodušnost“

Ekonomista Saul Eslejk kaže da, iako međunarodni značaj Australijan opena daje jak argument zašto vlada pruža finansijsku pomoć, obim ove pomoći je prema njegovom mišljenju „izuzetan“.

– Čak i da je Viktorija bila u tako snažnom finansijskom položaju kao Zapadna Australija, i dalje bih podigao obrve na razmere velikodušnosti vlade prema Tenis Australiji – rekao je Eslejk. – Ali, Viktorija nije u istoj finansijskoj poziciji kao Zapadna Australija, već u znatno lošijoj. Zato je prilično iznenađujuće da je Vlada Viktorije bila prilično velikodušna prema finansijski snažnoj, elitnoj sportskoj organizaciji kao što je Tenis Australija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here