Pixabay
Ilustracija

Grantovi za vlasnike prve kuće su uvedeni bi se stanovanje u Australiji učinilo pristupačnije, međutim to bi moglo da ima suprotan efekat, i podigne cene nekretnina. Zato ekonomisti ističu da je jedini način za pristupačnije domove, ukoliko se poveća ponuda.

Grantovi za vlasnike prve kuće (FHOGs) su dizajnirani da olakšaju Australijancima da kupe svoj prvi dom i da se smanji pritisak rastućih troškova života. Kvinslend je upravo udvostručio svoj FHOG.

FHOG je nacionalna šema, koju finansiraju države i teritorije, kako bi se nadoknadio efekat GST-a (takse) na vlasništvo nad kućom.

U okviru šeme, jednokratni grant je dostupan budućim vlasnicima, koji prvi put ispunjavaju kriterijume podobnosti za kupovinu kuće po ovim uslovima.

Svaka jurisdikcija ima malo drugačije kriterijume podobnosti. Međutim, svi zahtevaju da najmanje jedan podnosilac zahteva bude stariji od 18 godina i da ima stalni boravak ili je državljanin Australije.

Kvinslend: Od 20. novembra, FHOG za kvalifikovane stanovnike Kvinslenda se udvostručio sa 15.000 dolara na 30.000 dolara. To je za nove nekretnine čija je vrednost manja od 750.000 dolara, uključujući zemljište i sve varijacije ugovora.

NSW: Stanovnici Novog Južnog Velsa mogu da dobiju grant od 10.000 dolara za već izgrađene nove domove u vrednosti do 600.000 dolara ili kuće u vrednosti do 750.000 dolara ako sklope ugovor o izgradnji ili ako su vlasnici-graditelji.

Viktorija: Slično kao u NSW, stanovnici Viktorije imaju pravo na grant od 10.000 dolara ako kupuju ili grade novu imovinu u vrednosti od 750.000 dolara ili manje.

Tasmanija: Uz Kvinslend, Tasmanija nudi najizdašniji FHOG šemu. Tasmanijanci koji grade ili kupuju novoizgrađene kuće mogu da imaju pravo na grant do 30.000 dolara.

Južna Australija: Građani ove države imaju pravo na 15.000 dolara ako kupuju novi ili značajno renoviran dom u vrednosti do 625.000 dolara, u zavisnosti od toga kada je ugovor potpisan.

Zapadna Australija: Stanovnici WA imaju pravo na grantove od 10.000 dolara za nove ili značajno renovirane nekretnine čija je vrednost do 750.000 dolara za kuće kupljene južno od 26. paralele, uključujući Pert, i kuće do milion dolara severno od 26. paralele.

Severna teritorija: Stanovnici imaju pravo na 10.000 dolara FHOG za nove domove. Ne postoji ograničenje cene kuće.

ACT: U julu 2019, ACT je ukinuo FHOG šemu i zamenio je šemom koncesije za kupce kuće, koja se primenjuje na sve nekretnine u ACT-u. U okviru šeme, taksa je uklonjena ili smanjena na imovinu koju ljudi koji ispunjavaju uslove žele da kupe.

Između 2005. i 2023. godine, više od 61.000 grantova je dodeljeno stanovnicima Kvinslenda u regionalnim oblastima za kupovinu njihovih prvih domova. Međutim, u naseljenijim područjima, bilo je debata o tome da li FHOG povećava cene kuća.

U 2021. podnesak Instituta Greten federalnoj parlamentarnoj istrazi o dostupnosti stanova u Australiji preporučio je državnim, saveznim i teritorijalnim vladama da prestanu da nude subvencije kupcima koji prvi put kupuju kuće, navodeći da ove subvencije, kao što su FHGO, podižu cene.

Viktorijanska vlada razmatra odustajanja od svog FHOG-a i umesto toga da se fokusira na šeme udela u kapitalu, kao što su ’Victorian Home Buyer’ and ’Shared Equity scheme’.

Nezavisni ekonomista Kris Ričardson rekao je da je stambeno pitanje nacionalno pitanje koje zahteva lokalna rešenja.

– Ukoliko želite niže cene stanova, potrebno je da saveti kažu ’da’ za veći broj stanova – istakao je Ričardson.

1 COMMENT

  1. Jedan od najboljih i najbržih načina da se poveća broj nekretenina je izgradnja montažnih kuća. Jeftine su, brzo se podižu, savremene MK uopšte ne zaiostaju po izolaciji i udobnosti od klasičnih. U Australiji, SAD i Evropi to znaju, kod nas još uvek ne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here