Tanjug

Vlada Kosova neće priznati pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a analitičar Visar Imeri ocenjuje tu odluku kao nejasnu i proizvod nekonstruktivnog ponašanja.

Pasoš koji Koordinaciona uprava Srbije izdaje uglavnom Srbima na Kosovu dodat je na spisak neslaganja vlade Kosova sa Evropskom unijom.

Sada kada je EU zvanično omogućila bezvizno kretanje nosiocima tog pasoša, vlada Kosova obećava da neće priznati taj dokument.

– Ništa se nije promenilo u odnosu na prethodne stavove koje smo iznosili o tom pitanju. Dakle, ti pasoši se ne priznaju – izjavio je Kljisman Kadiu, savetnik zamenika premijera Besnika Bisljimija.

I pored toga što vlada ima odgovor ili zvaničan stav da ne priznaje te pasoše, analitičar Visar Imeri kaže da bi vlada trebalo da pruži dodatna objašnjenja u slučaju da postoji dogovor sa Srbijom po ovom pitanju.

– Bilo je nekoliko izveštaja koji su govorili da lične karte prihvata Republika Kosovo, a sada, ako prihvata lične karte, vlada mora da nam kaže zašto je odbila da prihvati pasoše, jer je to ista logika. Ako ste prihvatili ličnu kartu, ista državna struktura Srbije izdaje i pasoš, gde je razlika – rekao je Imeri.

Smatra da je odluka EU, kao i novi stav u odnosu na Kosovo očekivana.

– Mislim da je to u ovom trenutku alarmantno. Politika inata, nesaradnje, kolizije, nekonstruktivnosti, politika gotovo detinjastog hvalisanja rečima suverenitet i dostojanstvo može da nas košta skupo – dodao je Imeri.

U očima srpske zajednice odluka o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša smatra se pravednom i korakom koji ukida diskriminaciju.

Novinar Branislav Krstić tvrdi da je od oko 80.000 ljudi sa ovim pasošima, oko 30.000 Albanaca. Barem zvanično, ove brojke nikad nisu objavljene.

Pitanje koje vlada u Prištini nije razjasnila jeste kako se posmatraju lične karte koje su izdale srpske strukture, gde se kosovske opštine priznaju kao deo Srbije. Na terenu se građani Srbije kreću normalno bez ikakvih problema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here