pixabay.com

Mesečni CommBank indeks potrošnje domaćinstava (HSI), koji izračunava i objavljuje Komonvelt banka, viši je za 0,5 odsto i u septembru je iznosio 137,4. Rast je pre svega vođen povećanom potrošnjom na ugostiteljske usluge, hranu i piće, kao i višim cenama benzina i povećanom potrošnjom na obrazovanje.

Međutim, potrošnja je pala u pet od 12 osnovnih kategorija CommBank HSI indeksa, uključujući rekreaciju, komunalije, zdravlje, potrepštine za domaćinstvo i usluge za domaćinstvo. Naime, godišnji rast potrošnje pao je za 1,8 odsto sa maksimalnog iznosa od 18,7 odsto u avgustu 2022, znatno ispod trenutne stope inflacije i uprkos snažnom porastu broja stanovnika. Odvojeni indeks kupovine kuća, takođe, je pao za 0,4 odsto u septembru.

Ovaj indeks se zasniva na ponovo identifikovanim podacima o plaćanjima, koji se uzima od oko sedam miliona klijenata Komonvelt banke, koji čine otprilike 30 odsto svih australijskih potrošačkih transakcija.

Školski raspust i finalne serije AFL i NRL lige, pomogli su da se potrošnja na ugostiteljstvo poveća za 2,7 odsto u septembru, uz povećanu potrošnju u pabovima, barovima, prodavnicama brze hrane i restoranima. Povećana potrošnja u prodavnicama alkoholnih pića i više cene, takođe su uticale na rast potrošnje novca na hranu i piće za 2,2 odsto.

Indeks je pokazao i da je potrošnja na transport veća za 1,5 odsto u septembru, što odražava povećanje od tri odsto u cenama benzina. Nastavljena je i velika potrošnja na obrazovanje, koja je porasla za 1,4 odsto zbog povećanja broja inostranih studenata na univerzitetima.

Glavni ekonomista CBA Stiven Halmerik kaže da se mesečno povećanje indeksa CommBank HSI stabilizovalo na 0,5-0,6 odsto od juna, u odnosu na prosečno povećanje od 0,2 odsto od februara do maja.

Nedavni podaci o potrošnji domaćinstava pokazali su se otpornijim nego što se očekivalo. Deo toga zavisi od cena, ali takođe, odražava snažan rast prihoda zbog slabe ponude radne snage na tržištu i akumulirane štednje.

– Iako je godišnja stopa rasta potrošnje i dalje slaba, podizanje Commbank HSI indeksa u septembru pokazuje da i dalje postoji rizik od rasta kamatnih stopa na gotovinu, od strane Banke državnih rezervi. Predstojeći podaci o indeksu potrošačkih cena (CPI) i platama za treći kvartal 2023. biće kritični za budući pravac kamatnih stopa – ocenio je Halmerik.

Inače, CommBank HSI indeks koristi sve transakcije CBA kreditnim i debitnim karticama (uključujući plaćanja bankomatom, BPAI i direktnim debitom) da bi prikazao nacionalnu i državnu potrošnju potrošača u Australiji svakog meseca. Novi podaci za 2023. se očekuju 13. novembra.

Pored toga, CBA ističe da „uvid u potrošnju domaćinstava“ nije investiciono istraživanje, niti ima nameru da daje bilo kakve preporuke.

Rast potrošnje najveći u Viktoriji

Viktorija je zabeležila najveći ukupni rast potrošnje među državama, podstaknut pre svega velikim finalom AFL-a. Potrošnja je skočila za 1,5 odsto u odnosu na prethodni mesec. Time se promenio donedavni trend Viktorije da ima najslabiji rast mesečne potrošnje, ali i dalje ova država ima najslabiji godišnji rast potrošnje sa svega 0,2 odsto.

ACT je takođe zabeležio rast potrošnje od 1,5 odsto u septembru, Severna Teritorija je imala 1,4%, a Zapadna Australija 1,3 odsto. Novi Južni Vels i Kvinslend su zabeležili skroman mesečni rast potrošnje od 0,6 odsto, a Južna Australija 0,5 odsto. Jedino u Tasmaniji je zabeležen pad potrošnje domaćinstava, i to za minimalnih 0,1 odsto.

Trendovi rasta i pada potrošnje

Potrošačka kategorija Mesečna promena Godišnja promena

Ugostiteljstvo +2,7% +3.4%

Hrana i piće +2,2% +3,7%

Transport +1,5% -1,6%

Obrazovanje +1,4% +11.5%

Komunikacije +0,8% +5,3%

Osiguranje +0,8% +12,3%

Motorna vozila +0,4% +1,0%

Potrepštine za domaćinstvo-0,1% -2,9%

Usluge za domaćinstvo -0,8% -9,2%

Zdravstvo -0,9% +5,6%

Komunalije -1,0% 0

Rekreacija -1,8% +3,6%

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here