Violinu odneo u Minhen

0

Od ovog oktobra među onima koji se školuju na Ludvig-Maksimilijans univerzitetu u Minhenu je i Lozničanin Marko Tešić. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu ovaj odličan student želeo je da nastavi školovanje u inostranstvu, pa je upisao jedan od najsprestižnijih fakulteta u Nemačkoj.
Tešić kaže da se odlučio za odlazak na ovaj univerzitet u Minhenu jer tamo za obrazovanje postoje uslovi kakve on želi. Saznao je da tamo imaju program koji je veoma dobra priprema za doktorske studije koje planira.

Željan znanja
Marko je otišao tamo gde može da dobije željeno znanje i što više napreduje. On će sigurno na dobar način predstaviti Vukov zavičaj i Srbiju.

Jedini iz bivše Juge
Prema njegovim saznanjima, on je jedini sa beogradskog Filozofskog fakulteta upisao LMU. Najverovatnije je i jedini sa prostora bivše Jugoslavije jer tokom trodnevnog upisa nije sreo nikoga sa tih prostora.

– Na odluku da tamo nastavim školovanje najviše je uticalo to što mi daje bolje reference za doktorske studije. Na LMU imaju namenski organizovan master program za studente koji bi hteli da se bave matematičkom filozofijom, koja mene zanima. U tom programu koji se odnosi na logiku i filozofiju, imaju dugu tradiciju. Program traje dve godine, a to inače nije opšta filozofija, nešto je usmerenijeg tipa, ono što mene interesuje – kaže on.
Tešić kaže da je na Šangajskoj listi ovaj univerzitet u prvih 60 na svetu, a sa Hajdelbergom deli prvo mesto u Nemačkoj. Univerzitet ima dobre profesore, koji u naučnim časopisima objavljuju kvalitetne radove, kao i uslove za finansiranje i izvođenje raznih projekata, sve ukupno mnogo bolje uslove i veće mogućnosti za one koji se tamo usavršavaju.
– Posle postdiplomskih sigurno ću nastaviti doktorske studije, a gde ću posle toga nisam još razmišljao. Sve će zavisti od sticaja više okolnosti – kaže mladi Lozničanin koji nije samo vredan i ambiciozan student, već i odličan muzičar.
Njegovim dolaskom prestonica Bavarske dobija i violinistu koji je završio Srednju muzičku školu u Šapcu, a svoj talenat dokazao je pre nekoliko godina kada je dobio veliko priznanje za samostalni nastup. Pre tri godine je na Muzičkom festivalu "Carevčevi dani" u Velikom Gradištu osvojio prvu nagradu stručnog žirija i nagradu publike, mada je otišao na takmičenje bez velikih priprema jer nije imao mnogo vremena zbog ispitnih rokova.
– Violinu nosim u Minhen. Do sada mi je uspevalo da uskladim studiranje i muziku koja je za mene veoma važna. Dok sam studirao bio sam šest godina član AKUD "Lola", a posle pobede na "Carevčevim danima" pozvan sam na audiciju za Narodni orkestar RTS. Kao honorarni član svirao sam sa njima od decembra 2013. do pre nekoliko dana. Pre odlaska imao sam sreću da sa orkestrom učestvujem na solističkom koncertu našeg poznatog harmonikaša Ljubiše Pavkovića, održanom na Kolarcu. Mislim da ljudi u Nemačkoj ne poznaju našu izvornu narodnu muziku i nameravam i dalje da sviram i predstavim naše bogato muzičko nasleđe -kaže novi žitelj Minhena.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here