EPA/Nic Bothma
Novak Đoković i Rodžer Federer

Bivši najbolji teniser na svetu Mats Vilander, koji godinama unazad radi kao stručni komentator za Eurosport, u razgovoru sa novinarima u Melburnu, komentarisao je prošlogodišnje finale Vimbldona na kojem je Novak Đoković, u verovatno najboljem meču godine, savladao Rodžera Federera i uzeo svoju petu titulu u “hramu tenisa”.

– Ne verujem da je Federera iko toliko potresao, povredio, kao Novak načinom na koji ga je pobedio u tom meču. Iako je bio bolji takmičar tog dana, odluke koje je donosio u ključnim momentima i realizacija kod odlučujućih poena stvorila je svu razliku, jer je u tim momentima Novak bivao 1.000 puta bolji igrač od njega. Rodžer je bio šokantan u taj brejkovima, dok Novak pritom nije uradio ništa posebno, osim što nije promašivao – počeo je Šveđanin sa svojim zapažanjima.

– Propustio je dve meč lopte na svoj servis. Mi staromodni taktičari bismo mu preporučili da na travi, pri rezultatu 40:15 i Novakovom kraćem riternu, ide na to da udari forhend, ili ako Novak vrati uz liniju, da odigra duboku bekhend dijagonalu, što su laki udarci za Rodžera. Ali šta ćemo onda sa tim što je Federer upravo to i uradio na US Openu i nije dalo željeni rezultat? To onda postaje taktička praistorija, jer, kako onda to da ponovi kada je to već uradio, a Novak odgovorio vinerom? I zato je Federer odlučio da uradi ono što je radio ceo meč i što je dobro funkcionisalo celo vreme, bez obzira na to što je to predstavljalo vrhunski rizik – kaže Vilander.

Upitan da prokomentariše svoju izjavu Rafael Nadal i Novak Đoković prestići Federera u broju osvojenih grend slem titula, Vilander je odgovorio:

– Mislim da i jedan i drugi duboko veruju u to da su bolji od Federera, i imaju bolje rezultate u međusobnim mečevima. Ne verujem da su Rafa i Novak uopšte zainteresovani da čuju šta bismo mi imali da im kažemo u vezi toga kako je Rodžer uticao na istoriju tenisa, njegovom nizu od 100 odigranih četvrtfinala i ostalim brojkama koje se vezuju za njega. Sve što njima znači je da su ga pobeđivali kada je bio na vrhuncu, ili u većem broju slučajeva, ili u 2 od 3 odigrana meča – rekao je Vilander i dodao:

– Oni se neće predati, već stalno nalaziti načine da sebe guraju i dalje, dok napokon ne ostvare taj cilj. Postavlja se pitanje: da li oni to zaista i mogu da urade? Sa umom i motivacijom koje poseduju, verovatno, ali imajte u vidu da postoje razni nivoi psiholoških blokada, jer pitanje je da li ste u stanju da osvajate grend slemove kada vas opseda jurnjava za istorijskim rekordima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here