Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Granica između dve najmnogoljudnije australijske države ponovo je otvorena za građane. Od prošlog petka, između Novog Južnog Velsa i Viktorije je normalizovan protok ljudi, ne samo u smeru ka Novom Južnom Velsu, već i južni ka Viktoriji.

U pomalo neočekivanom zajedničkom saopštenju premijera dve države, Dominika Perotea i Danijela Endrjuza, objavljeno je da Viktorija od sada smatra Novi Južni Vels i Prestoničku teritoriju (ACT) kao “zelene zone”, prvi put posle šest meseci blokade i strogih restrikcija.
– Ovim je omogućeno mnogobrojnim porodicama da se uoči Božića ponovo okupe, posle više meseci razdvojenosti – rekao je premijer NSW Dominik Perote.

Jedini uslov za ulazak u Viktoriju biće dozvola izdata od državnih vlasti koja pokazuje da je osoba negativna na kovid i da se ne smatra bliskim kontaktom zaraženih. Ovo važi i za vakcinisane i za nevakcinisane građane NSW i ACT.

Međutim, problem je u tome što recimo građani Sidneja koji nisu vakcinisani neće moći da radi odmora napuštaju teritorije svoje opštine sve do 14. decembra, što praktično znači da se ova odluka o otvaranju granice do tada ne odnosi na njih. S druge strane, Novi Južni Vels je u potpunosti otvorio svoju granicu za stanovnike Viktorije od 1. novembra, uz uslov da svi stariji od 16 godina moraju da budu vakcinisani.

Novi Južni Vels je država sa najvišom stopom vakcinacije u Australiji, pošto je 90 odsto stanovništva starijeg od 16 godina primilo dve doze, dok će još četiri procenta ljudi primiti drugu vakcinu u naredne tri nedelje. Očekuje se da će Viktorija dostići 90 osto potpuno vakcinisanih do kraja novembra.

Oziji pretekli Amerikance

Australija je prošle sedmice prestigla SAD po stopi vakcinisanih. Uzimajući u obzir celu populaciju, a ne samo starije od 16 godina, Australija ima preko 61,5 odsto revakcinisanih protiv kovida, dok SAD ima oko 57 procenata.
Ako se posmatra samo stanovništvo starije od 16 godina, Australija je u petak prešla stopu od 80 odsto, odnosno četiri petine imunizovanih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here