Vidovdanski koncert za Srbiju i Srpsku

0

 

U prepunoj sali Simens gimnazije u Novom Perlahu program je vodila Jelena Bodražić operska pevačica koja živi u Minhenu. Predsednici pet koja su organizovala treći humanitarni koncert Angelina Lebel, Gojko Baralić, Goran Kavržić, Mirko Vuković i Siniša Gajić su sa Sašom Laličićem predsednikom KUD "Nikola Tesla", čiji igrači su kao gosti nastupili sa igračima SKD "Sveti Sava", pozdravili goste i učesnike koncerta kojih je bilo oko šest stotina.
 

Recitacija

Članovi KUD-a Jelek Đuka Popović, Miloš i Aca Vuković govorili su deo junačke pesme iz Kosovskog ciklusa "Kneževa večera". Oni su recitovali pesnikovo viđenje zdravice Cara Lazara i njegovih junaka pred odlazak u boj na Kosovo.

Gostima i učesnicima programa obratili su se protojerej Marinko Rajak starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu i sveštenik Jovica Babić iz Eparhije mileševske.

– I ovo okupljanje naših folklornih društava na humanitarnom koncertu govori o ljubavi prema rodu i otadžbini i spremnosti da pomognu našem narodu koji je pogodila teška nevolja. Mladi su pokazali da su generacija za ponos i spremna za velika dela – istakao je protojerej Marinko Rajak.

Na velikom humanitarnom angažmanu naših ljudi u Minhenu i ovom koncertu organizatorima i učesnicima čestitao je i zahvalio i Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu. On je pohvalio urednu dokumentaciju iz Minhena o humanitarnoj pomoći koja je stizala u Predstavništvo radi overe, ali i solidarnost s drugima koji su sakupljali pomoć šaljući im vozila za prevoz.

Humanitarni koncert započeli su zajedno članovi SKD "Sveti Sava" i KUD "Nikola Tesla" iz Minhena izvodeći koreografiju "Levač". Zatim su se na sceni smenjivali igrači društava Soko, Jelek, Jugos i "Rastko". Sva društva su pred publikom igrala u dva dela programa, a na kraju su svi učesnici zajedno izveli Igre iz Toplice. Publika je zaista uživala u raznovrsnom i lepršavom folklornom programu.

 

Izostale diplomate

Organizatori Vidovdanskog humanitarnog koncerta pozvali su na ovu manifestaciju i predstavnike generalnih konzulata Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Minhenu, ali niko od njihovih predstavnika nije došao ove večeri da bude sa našim ljudima. To je iznenadilo i začudilo organizatore koncerta, ali i mnoge goste i učesnike programa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here