D. Vukajlović
SA SRPSKOM ZASTAVOM: Mališani na manifestaciji Vidovdanska trpeza

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je Vidovdanskoj trpezi, tradicionalnoj manifestaciji u ovom delu Nemačke na kojoj deca učenici srpskih dopunskih škola kroz kulturno-umetnički program obeležavaju veliki srpski praznik.

Proslavi koja je održana u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu, uz podršku generalnog konzula Božidara Vučurovića, prisustvovalo je više stotina mališana, njihovi roditelji i zvanice iz javnog života. Među gostima je bio i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić sa saradnicima.

Važnost jedinstva

Milićević je pozvao okupljene da budu jedinstveni i podrže odlučnu i hrabru borbu predsednika Republike Aleksandra Vučića u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa.

– Treba da budemo ponosni, i ja jesam ponosan na sve što činite i radite draga deco. Na vaše učiteljice. Znam koliko je teško kada živite deleko od Srbije da sačuvate svoj jezik, kulturu, tradiciju, indentitet… U tome ćete uvek imati podršku Vlade Srbije – poručio je ministar.

On je istakao da našoj deci, koja žive rasuta po svetu, i svima koji su u Nemačkoj, nikad kada dođu u Srbiju ne kaže dobro došli.

– Vi u Srbiji niste gosti, Srbija je vaša kuća. Molim vas da nikada ne zaboravite srpski jezik i našu ćirilicu. Kada završite škole i fakultete, to svoje znanje i iskustvo iskoristite u Srbiji, mi ćemo vas iuvek čekati raširenih ruku – rekao je Milićević.

Naglasio je da smo “ovog Vidovdana 2024. posebno ponosni na naš Svesrpski sabor, na ono što smo definisali kao naše nacionalne ciljeve u 21 veku, a tu pre svega mislim da sačuvamo mir i stabilnost, da se borimo za naš narod, da oseti boljitak od svega što mi radimo”.

– Srbija je bila uvek jaka onoliko koliko je jedinstvena. Moramo biti jedinstveni svi, ne samo mi koji smo u Srbiji, već svi Srbi gde god živeli- poručio je Milićević.

Slobodarski narod

Istakao i da nikada srpski narod nije bio genocidan, uvek bio slobodarski.

– Nikada nije vodio osvajačke ratove, niti je Srbin kročio s puškom na teritoriju druge države. Nikada nismo želeli sukobe, uvek smo poštovali međunarodno pravo. Velikima smeta kada im mi mali saopštimo istinu u oči. Kada se svi svrstavaju negde, mi želimo samo da sačuvamo svoju suverenost, nezavisnost i svoju slobodu – rekao je ministar.

U dvorištu Konzulata gde je održana Vidovdanska trpeza, prema rečima generalnog konzula Božidara Vučurovića, bilo je živo i veselo, sa puno dece, koja su dobila svedočanstvo i prigodne poklone posle završene školske godine. Svi su se, kaže Vučurović za “Vesti”, lepo zabavljali.

– Ministar Đorđe Milićević im je, između ostalog, poručio da je važno da ne zaborave Srbiju, a u Minhenu je boravio i generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić. Imali smo priliku da vidimo prezentaciju interneta koji se uspešno ostvaruje u Austriji, a sada M:TEL radi i u Nemačkoj gde je predstavljena televizija, SIM kartica, internet i sve što prati njihov nastup na inostranom tržištu – rekao je za “Vesti” Vučurović, dodajući da je na prezentaciji bio i direktor M:TEL-a za Evropu.

DRUŽENJE: Dvorište Konzulata u Minhenu
Božidar Vučurović
NE ZABORAVITE NAŠ JEZIK I PISMO: Đorđe Milićević

Važna misija

Tatjana Hot, koordinator za Nemačku Srpskih dopunskih škola Ministarstva prosvete, zahvalila je ministru i generalnom konzulu na podršci, kao i roditeljima koji svoju usmeravaju i podržavaju da pohađaju srpske dopunske škole.

– Naša škola ima važnu misiju, da deci koja žive daleko od matične zemlje prenese znanje o srpskom jeziku, kuturi i tradiciji. Dok proslavljamo Vidovdan, ponosni smo na đake koji vredno uče i trude se da daleko od svoje otadžbine očuvaju svoje korene i identitet – istakla je Tatjana Hot.

Na praznik sa dijasporom

Ministar Đorđe Milićević je najavio je i da će predložiti Vladi Srbije i kolegama iz Vlade Republike Srpske da centralna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori ove godine bude u Minhenu, zbog velikog patriotizma koji pokazuju naši sunarodnici u Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here